Ministar Hrapović otvorio rekonstruisani operacioni blok u Opštoj bolnici (video)

Ministar zdravlja Kenan Hrapović otvorio je danas renovirani Operacioni blok i i jedinicu za intenzivnu njegu u bjelopoljskoj Opštoj bolnici, u čiju adaptaciju je uloženo 70 000  eura.

Projekat rekonstrukcije Operacionog bloka i jedinice za intenzivnu njegu finansiran je od Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA, a u cilju kompletiranja adaptacije Opština Bijelo Polje oprijedijelila je dodatnih 20 hiljada eura.

Hrapović je kazao da zahvaljujući ovoj vrijednoj finansijskoj pomoći bjelopoljska bolnica sada ima jednu od najmodernijih intenzivnih jedinica u Crnoj Gori.

“Ovo je još jedan primjer zajedničke akcije Vlade Crne Gore, Ministarstva zdravlja, lokalne samouprave i naravno TIKE, kojom unapređujemo crnogorski zdravstveni sistem. Važno je istaći da je bjelopoljska opština veliki partner zdravstvenom sistemu i nadam se da će i u narednom periodu biti tako, a veliku zahvalnost naravno dugujemo i  Turskoj agenciji za međunarodnu saradnju i koordinaciju, koja kontinuirano pomaže razvoj našeg zdravstvenog sistema”, kazao je ministar zdravlja, podsjećajući da je u prethodnom periodu Opština investirala u kupovinu opreme ili posredovala pri njenoj nabavci u visini od oko 100 hiljada eura.

On je naglasio da bjelopoljska bolnica ulazi u jedan dugoročno stabilan period kada je riječ o pružanju zdravstvene usluge i zaštite za građane sjevera Crne Gore.

“Ono što želim da naglasim, što je ponos svih nas- to su ljekari. U prethodnoj godini u bjelopoljsku Opštu bolnicu sa specijalizacije vratila su se tri ljekara. Završena je specijalizacija za ginekologa, otorinolaringologa kao i subspecijalizacija za neonatologa. U okviru plana dodjeljenih specijalizacija u ovoj godini osam ljekara završava specijalizaciju  i vraća se u matičnu ustanovu. Takođe, dva ljekara koji se nalaze na subspecijalizaciji iz digestivne hirurgije i audiologije u toku ove godine počeće sa radom u bolnici. Do kraja godine vratiće se ljekari sa specijalizacija iz oblasti interne medicine, hirurgije, ortopedije, radiologije, ginekologije, epidemiologije i ORL”, kazao je ministar Hrapović.

Hrapović je još jednom istakao da je Ministarstvo zdravlja ponosno na snagu i znanje koje stoji iza naših ljekara.

“I u obavezi smo da vam kao sistem obezbijedimo sve neophodne uslove za rad i opremu. Mnogo toga smo već učinili, ali nastavićemo nesmanjenim intenzitetom”, poručio je ministar.

I koordinator Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA za Podgoricu, Muhamed Unal, kazao je da ga posebno raduje vijest o povratku ljekara.

“Pored pomoći u nabavci opreme, TIKA je spremna da pruži podršku crnogorskim ljekarima i da im omogući usavršavanje na nekom od turskih fakulteta, univerziteta,  ali i medicinskih centara”, kazao je Unal.

Da su renovirani Operacioni blok i i jedinica za intenzivnu njegu jedni od najsavremenijij u Crnoj Gori kazala je i direktorica Opšte bolnice Biserka Biba Bulatović, koja je kazala da svaku podršku i pomoć doživaljavju kao obavezu da budu još uspješniji u pružanju i podizanju kvaliteta zdravstvenih usluga.

“Sigurna sam i da ćemo u tome uspjeti, a sve uz kvalitetan i stručan kadar kome se do kraja godine pridružuje još deset madih kolega koji se vraćaju sa specijalističkih i subspecijalističkih studija. Kroz investiranja u razvoj i unapređenje uslova u kojima se pruža zdravstvna zaštita, kao i ulaganje u unapređenje znanja i medicinsku edukaciju, stvorićemo stabilnu budućnost za naše građane kada je zdravstvena zaštita u piatnju”, poručila je direktorica bjelopoljske Opšte bolnice.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, zahvalio je Turskoj agenciji za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA na vrijednoj donaciji , kao i Ministarstvu zdravlja, koje, kako je rekao, kontinuirano i ulaže u razvoj bjelopoljskog zdravstvenog sistema.

“Pored ovih tehničkih kapaciteta, koji su značajno unaprijeđeni i modernizovani, posebno nas raduje to što se naši ljekari vraćaju sa stručnih obuka i specijalizacija. Sve je to garancija da će u narednom periodu bejlopoljska bolnica imati kvalitet i kadra i tehnike  i da će joj se vratiti onaj ugled koji joj već dugo pripada, a to je bude regionalni zdravstveni centar na sjeveru Crne Gore”, kazao je predsjednik Smolović.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE