Hrapović u Bijelom Polju: Nema mjesta za paniku, crnogorski zdrastveni sistem spreman za borbu protiv korona virusa

Ministar Kenan Hrapović poručio je danas u Bijelom Polju da nema mjesta za paniku, te da je zdrastveni sistem Crne Gore spreman za borbu protiv korona virusa.

Hrapović je saopštio da Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolestiprati situaciju iz sata u sat  i da će o svemu blagovremeno obavještavati crnogorsku javnost.

“Građani Crne Gore ne treba da brinu, nema panike ni za nabavkom medicinskih sredstva i opreme , niti potrebe za pravljenjem zaliha hrane. Dakle, građani treba da budu bezbjedni, crnogorski zdravstveni sistem je apsolutno spreman da odgovori tom zadatku. To su nam potvrdile i dvije inspekcije Svjetske zdravstvene organizacije koje su bile  u Crnoj Gori, obišle zdravstvene ustanove i kazale da smo spremni da na kvalitetan način odgovorimo ovom izazovu”, istakao je ministar Hrapović tokom posjete Bijelom Polju.

On je podsjetio da je kasarna u Zoganju, u blizinu Ulcinja, određena za karantin , ali i saopštio da će naredna  dva dana Vladi Crne Gore biti predložene još dvije lokacije, jedna u Danilovgradu i  jedna u Nikšiću.

“Ali ne treba praviti famu od toga i ponavljam da je karantin mjesto gdje se smještaju zdrave, a ne inficirane osobe, jer će se oni zaraženi, ako ih bude smejštati u bolnici. Koorodinacija je na nivou od Ministarstva zdravlja do svake zdravstene ustanove i svih onih koji čine to Nacionalno tijelo i koji su dio ovog zajedničkog sistema”, naveo je ministar.

Hrapović je istakao da sve službe rade svoj zadatak na viskom nivou i ponovio da se pod zdravstveno-sanitarni nadzor stavljaju osobe koje dolaze sa rizičnog tj. pogođenog područja.

“Za njih nije ograničeno kretanje, ali su u obavezi da se 14 dana dva puta dnevno javljaju nadležnom epidemiologu“, napomenuo je Hrapović.

Hrapović je pozvao građane da odlože putovanja u najpogođenija područja, izbjegavaju bliske kontakate sa osobama koje pokazuju simptome respiratornih bolesti i strogo pridržavanje mjera lične i kolektivne higijene.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE