Crveni krst Crne Gore podijelio 3 906 paketa socijalno ugroženim domaćinstvima

Crveni krst Crne Gore do sada je podijelio 3 906 paketa socijalno ugroženim domaćinstvima širom naše države, a u Bijelom Polju svakodnevno se vrši isporuka preko 50 paketa pomoći, saopštila je Milica Kovačević PR menadžerka Crvenog krsta Crne Gore.

U izjavi za Radio Bijelo Polja ona je istakla da svakodnevno prime više zahtjeva za pomoć i da će učiniti sve da stignu do onih koji su ugroženi.

“U call centru Crvenog Krsta Crne Gore dnevno dobijamo oko 300 do 350 poziva, dok je širom Crne Gore taj broj veći, tako da nekih dana bilježimo preko 1000 poziva. Mi smo upravo za te potrebe u našem sjedištu otvorili besplatne linije putem kojih nas građani mogu kontaktirati i dobiti sve informacije, podršku i pomoć. Najviše poziva je iz Podgorice, jer građani iz drugih opština već imaju uspostavljenu komunikaciju sa opštinskim organizacijama”, kazala je Kovačević.

Što se tiče podrške koju pruža Crveni krst ona je slična u svim opštinama, a prije svega se odnosi na  distribuciju humanitarne pomoći.

“Naši volonteri i zaposleni su svakog dana na terenu i trude se da pruže podršku što većem broju građana i porodica. Moram da naglasim da je distribucija u ovim trenucima dosta otežana, jer moramo voditi računa o poštovanju naredbi Nacionalnog koordinacionog tijela, o izbjegavanju fizičkog kontakta i poštovanju socijalne distance, tako da mi moramo doći do svakog građanina kojem je potrebna pomoć”, navela je PR menadžerka Crvenog krsta Crne Gore.

Ona je istakla da podršku pružaju  i onima kojima je preporučeno da ne napuštaju svoje domove.

“To su starije osobe, hronični bolesnici, osobe sa invaliditetom, ljudi koji se nalaze u izolaciji i koji nijesu socijalno ugroženi. Mi umjesto njih možemo da obavimo nabavku, platimo račune, tako da nam se za ovu vrstu pomoći do sada obratilo 1 084 garađana”, saopštila je Kovačević.

Osim toga, Crveni krst Crne Gore pruža i psiho-socijalno podršku koju je do sada dobilo 1 250 gađana širom Crne Gore.

“Naši volonteri su angažovani i u pakovanju same pomoći, kada je bilo potrebno i na podizanju šatora i brojnim drugim aktivnostima, tako da zahvaljujući njima uspijevamo ovih dana da pomognemo onima koji su najugroženiji”, dodala je Milica Kovačević PR menadžerka Crvenog krsta Crne Gore.

Međutim, kako je ovih dana broj zahtjeva veliki, stvorile su se nove kategorije saocijalno-ugroženih građana.

“Zato apelujemo  na građane da budu strpljivi, jer ne možemo baš do svih da dođemo brzo, već moramo praviti listu prioriteta prema stepenu ugroženosti”, poručila je Kovačević.

Kako će djelovati I koliki će biti kvalitet njihovih odgovora zavisi i od donacija koje dobijaju.

“U početku smo djelovali iz soptsvenih izvora, ali smo se vrlo brzo obratili i mnogim donatorima, koji su nam već odgopvorili, a na obezbjeđivanju novih donacija radimo u kontinuitetu”.

Kovačević je istakla i da su građani Bijelog Polja, privrednici i organizacije još jednom pokazali  solidarnost i humanost.

“Tako da je i Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje dobila brojne donacoije, što im pomaže da pruže podršku onima koji su ugroženi”, kazala je ona.

Napomenula je i da gerento domaćice i volonteri u Bijelom Polju redovne obilaze i korisnike ovog programa, tako da ni njih ne zaboravljaju.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Opštinska organizacija Crvenog krsta

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE