Nakon razgovora, otvorena izložba slika profesora Ervina Ćatovića

Nakon razgovora o likovnom stvaralaštvu profesora Ervina Ćatovića, otvorena je izložba njegovih slika u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu.

Izložba je otvorena u okviru programa ,,Razgovori“, koji organizuju Ratkovićeve večeri poezije, i Centar za kulturu, a ispred organizatora razgovor sa istaknutim akademskim slikarom vodio je direktor Ratkovićevih večeri poezije, Kemal Musić.

,,Program ,,Razgovori“ pokrenuli smo sa ciljem da nakon svaka dva mjeseca ugostimo jednog značajnog umjetnika, pisca, književnog kritičara... Prošle godine imali smo čast da ugostimo važna imena kao što su Ognjen Spahić, Mirko Demić, Bogić Rakočević, Elvedin Nezirović i drugi, a ovogodišnje Razgovore započinjemo dolaskom jednog od najznačajnijih imena umjetnosti bivše Jugoslavije, Ervinom Ćatovićem“, kazao je direktor Ratkovićevih večeri poezije, Kemal Musić.

Motivi na platnima profesora Ćatovića su prirodni fragmenti koji zauzimaju centralni dio kompozicije, gdje se ostvaruje slikarska struktura i forma, a na kojima se prepliću razne boje.

,,Izuzetno mi je drago što sam večeras sa vama, sinoć sam imao izložbu u Baru, a djela koja su izložena ovdje u Bijelom Polju su iz više likovnih faza, i ne pripadaju istom likovnom korpusu“, kazao je akademski slikar, profesor Ervin Ćatović.

Na pitanje šta pokreće lavinu boja koje se nalaze na platnima, Ćatović je kazao da je to rad, onaj istinski koji donosi rezultate.

,,Sasvim je normalno imati uzore, ja sam na svu sreću imao velikog umjetnika, slikara pored sebe, mog oca Hilmiju Ćatovića, i bilo je pravo zadovoljstvo raditi i živjeti u takvoj porodici. Moje asocijativno slikarstvo pokušava publici dati slobodu da na slikama vidi šta ona hoće. Kolor jeste dominantan, a tematika ne mora da bude ista ni za mene, niti za konzumenta likovne kulture“, istakao je Ćatović.

Magistar slikarstva, Aldemar Ibrahimović govorio je o stvaralaštvu Ćatovića, ističući da on u svom likovnom izrazu koristi inovativan likovni jezik koji aktivno komunicira sa vizuelnim potrebama našeg vremena, i onoga što ono nosi.

,,Ervinov koncept slike spaja dvije odrednice: emocionalno i vizuelno. U procesu stvaranja on odstupa od racionalnog i pribjegava podsvjesnom poimanju stvari. Slikarstvo je Ervinov život, i neodvojivi dio njegovog bića od kako je kao dijete udahnuo i osjetio miris boja i lanenog ulja u ateljeu njegovog oca, velikog slikara Hilmije Ćatovića“, zaključio je Ibrahimović, koji je nakon razgovora i zvanično otvorio izložbu.

Ervin Ćatović rođen je 1966. godine u Prištini. Fakultet likovnih umjetnosti, kao i postdiplomske studije završio je na FU u Prištini. Radi u zvanju redovnog profesora Fakulteta umjetnosti u Prištini, sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, i redovni je profesor na departmanu za umjetnost u Novom Pazaru. Radi i na Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja , i učesnik je 19 prestižnih kolonija u regionu i inostranstvu.

Izložbena postavka narednih dana biće otvorena u galeriji Centra za kulturu.

Autorka i foto: Eldina Idrizović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE