Dr Miljić: Problemi s vidom česti u dječjem uzrastu, blagovremenom dijagnozom uspješno se rješavaju (video)

Za pravilan psihomotorni razvoj deteta, značajni su vizuelni sadržaji i dobar vid. Međutim, kod razvoja vida u dječjem uzrastu često se pojavljuju određeni problemi koje je vrlo bitno što ranije primijetiti,  kako bi se na vrijeme sanirali, kaže dr Bojana Miljić, specijalista oftalmolog.

Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” radija Bijelo Polje, dr Miljić ističe da ukoliko roditelji posumnjaju na i najmanji problem s vidom, treba što prije odvesti dijete ljekaru. “ Ono na šta bi roditelji trebalo da obrate pažnju jeste ponašanje djeteta.  Ako dijete sjedi preblizu TV-a ili drži knjigu, slikovnicu ili igračku, previše blizu, škilji ili zatvara jedno oko pri gledanju slikovnice ili knjige ili TVa,  naginje glavu da bi bolje vidjelo, često trlja oči,preosjetljivo na svjetlost, često mu suze oči ili su crvene,  žali se na glavobolju ili umorne oči, samo su neki od simptima koji ukazuju na problem s vidom, koje bi trebalo što hitnije sanirati, odnosno odrediti dioptrija”, podsjeća Miljić.

Ona naglašava da nošenje naočara nije bolest,  već je  to je reflektivna greška koja  se nadomješta očnim pomagalima,naočarima ili kontaktnim sočivima.

“Blagovremeni očni pregled prije nego što dijete krene u školu, daje nam dovoljno vremena da se uoče ili isprave mogući vidni problemi, koji bi kasnije ometali dijete u školi i učenju. Takođe, ukoliko postoje, očni problemi se bolje i brže rješavaju u ranom uzrastu”, poručuje dr Miljić.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka:Tanja Dangubić

Tonska realizacija :Zoran Rakočević

Video i foto:Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE