Dlakić: Rezultati projekta “Rukama do svjetlosti” već sada su vidljivi (video)

Organizacija slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac uspješno privodi kraju realizaciju projekta “Rukama do svjetlosti”, koji je pokrenut prije nekoliko mjeseci u cilju što potpunije integracije osoba sa smetnjama vida u širu društvenu zajednicu.

Gostujući u emisiji “Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom”, sekretar te organizacije, Mirsad Dlakić, saopštio je da su za subotu, 27. jun, zakazali finalne časove opismenjavanja na Brajevom  pismu, čime će projekat biti okončan.

“U okviru projekta “Rukama do svjetlosti” organizovali smo obuku čitanja i pisanja na Brajevom pismu za  članove našeg udruženja. To je zapravo i bila ključna aktivnost ovog projekta, tako da sa ponosom mogu istaći da se svi polaznici uspjšeno završili obuku za samostalno korišćenje Brajevog pisma, što će im omogućiti da samostalno obavljaju mnogobrojne životne aktivnosti, da mogu da se kulturno uzdižu, da prate društvene tokove i da se uklapaju u njih i time poboljšaju uslove nezavisnog života. ”, rekao je Dlakić.

Sekretar Organizacije slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac kazao je da su obuku opismenjavanja prošla su dva učenika osnovnih škola, jedan tek svršeni učenik srednje škole, majke korisnika i brat jednog od korisnika, članova organizacije, od koji jedan od njih pored oštećenja vida ima i drugih vrsta invaliditeta.

“Pored njih, obuku opismenjavanja na Brajevom pismu, redovno su pohađali i korisnici-članovi organizacije, koji su relativno starije dobi, ali su još uvijek motivisani da se opismene na Brajevom pismu”, dodao je Dlakić, napominjući da je obuku sprovodila defektološkinja-tiflološkinja Sanja Pešić.

Dlakić je saopštio i da će  svim polaznicima uručiti uvjerenja o završenoj obuci u opismenjavanju na Brajevom pismu.

On je kazao da su pored obuke čitanja i pisanja na Brajevom pismu, u okviru projekta “Rukama do svjetlosti” organizovali i psiho-socijalne radionice.

“Prije par dana u prostorijama Organizacije slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac, uz poštovanje sadašnjih, znatno blažih propisanih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, održana je psihološka radionica na temu “Strahovi prouzrokovani epidemijom korona virusa” koji se, nažalost, nad nama, ponovo, tako da kažem, nadvio. Moram istaći da je ta radionica, kao i sve prethodne, bila jako uspješna. Lica sa oštećenim vidom su na svaku ponuđenu temu aktivno učestvovala u diskusijama i razmjeni mišljenja sa specijalizovanim licem, psihološkinjom Amelom Kolić Mahmutović, a i oni su sami kazali da im je ovakav rad sa psihoterapeutom veoma prijao i pomogao”, naveo je sekretar Organizacije slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac.

Sekretar Organizacije slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac saopštio je i da će po završetku realizacije projekta “Rukama do svjetlosti” raditi na organizaciji odmora za članove njihovog udruženja i to po povlašćenim uslovima.

“Ugovorene su dvije destinacije - Dom solidarnostui Crvenog krsta u Sutomoru i „Jadranska straža“ u Bijeloj. Naša organizacija na odmor u Sutomore i u Bijelu uputiće 22 člana, koliko je, mjesta našoj organizaciji i odobreno. Ova aktivnost biće realizovana u julu i avgustu po grupama od po sedam dana”, najavio je Dlakić.

On je podsjetio da su nedavno izabrali novog predsjednika Organizacije slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac, a tu funkciju u narednom periodu vršiće Đorđije Šćepanović.

“Odlazak Safeta Gera Mehovića veliki je gubitak za ovu organizaciju, a jednako će nedostajati njegova harizma, koja se ogledala u plemenitosti i humanosti. Kao predsjednik Organizacije slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac srcem i iskustvom i nespornim autoritetom pomagao je tamo gdje je pomoć bila neophodna. Međutim, mi smo morali da nastavimo sa radom, zato smo  po hitnom postupku i koristeći online sistem, a zbog pomenutih propisanih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, predložili i izabrali novog predsjednika do kraja mandata, odnosno do 2022. izborne godine i Đorđija Šćepanovića”, podvukao je Dlakić.

Dlakić je poručio da će, na čelu sa novim predsjednikom Đorđijem Šćepanovićem, nastaviti borbu za bolji i kvalitetniji život osoba sa ošetćenim vidom, kojih prema njihovim podacima u Bijelom Polju ima 146.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto, video, tonska realizacija: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE