Izložba slika „Sjenica 2017“ otvorena u Bijelom Polju

Izložba likovne kolonije „Sjenica 2017“, koju čine radovi dest eminentnih sandžačkih slikara, otvorena je večeras u galeriji bjelopoljkog Centra za kulturu.

Insiprisani ljepotama sjeničkog kraja i vođeni idejom da stotu godišnjicu “Sjeničke konferencije”   -   istorijski veoma bitnog događaja za sve Bošnjake, obilježe na jedan umjetnički i duhovni način, članovi Bošnjačkog nacionalnog vijeća Srbije u sardanji sa umjetnicima i galerijama uspjeli su to i da učine kroz likovnu koloniju.

Izložbu „Sjenica 2017“ večeras je svečano otvorio glumac Bjelopoljskog pozorišta, Izet Mulabegović, uz želju da ova Kolonija postaje tradicionalna i da slike sa sledeće Kolonije budu prikazane i u Bijelom Polju.

Cilj Kolonije je da odškrine kapiju umjetničkog ateljea Sandžaka i da raznolikim likovnim postupcima, idejama i slikarskim tehnikama, prikaže jedan značajniji dio sandžačkog umjetničkog bića i da kroz prizmu evociranja sjećanja na “Sjeničku konferenciju” očitava duh vremena koji motiviše umjetnike, pjesnike, naučnike, kazao je večeras na otvaranju  selktor Kolonije, mr Medžid Fakić.

“Na ovim platnima smo prikazali našu  Sjenicu i sve ono što je specifično u njoj. Sjenica je područje sa bogatom istorijskom prošlošću, sa mnogo važnih datuma i iznad svega sa nevjerovatnim prirodnim ambijentom, kao što je Pešterska visoravan i Sjeničko jezero, što je ogromna isnpiracija za svakog umjetnika. Imali smo sreću da sedam dana provedem u toj idili i svu ljepotu prenesemo na platno, koju smo večeras Bjelopolcima i prikazali”, ispričao je mr Fakić, dodajući da se nada da je otvaranje ove izložbe samo početak kluturne saradnje, odnosno uspostavljanje mostova kulture.

S obzirom da aktuelnoj likovnoj sceni Sandžaka ovakve manifestacije nedostaju  učešće u jednom ovako velikom umjetničkom poduhvatu, za sandžačkog slikara Belisa Pojatića, predstavljalo je ogromno zadovoljstvo.

“Pokušao sam da prikažem nešto zaista autentično, nešto što na najbolji način može prikazati i promovisati Sjenicu. Slikama smo ovjekovječili neke njene predjele i nadam se da ćemo ovom likovnom kolonijom skrenuti pažnju na bogatstvo Sjenice i da će  bar neka kulturna dobra biti valorizovana”, kazao je Pojatić.

Na večerašnjoj izložbi osim slika  mr Medžida Fakića i Belisa Pojatića, prikazana su i djela dr Amre Hodžić Jejne, Maide Baždar Crnovršanin, Riza Tokovića, mr Ibrahima Kurpejovića, Muriza Čokovića,  Rešada Prtinca, Hidajeta Masličića  i mr Nikolije Mijailović.

Autorka i foto: Sanja Čujović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJA ZABARANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE