Rabrenovićeva priča objavljena u zbirci festivala iz Splita

U novoj zbirci kratkih priča "Pasta Italiana al mare" splitskog festivala Fantastikon, koja je nedavno izašla iz štampe, objavljena je i priča Dragića Rabrenovića iz Bijelog Polja, kao jedinog autora iz Crne Gore.
 
Ovo je još jedna u nizu festivalskih zbirki u kojima je do sada objavljeno više od 20 priča ovog crnogorskog pisca fantastike, osnivača i organizatora Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON.
 
Kako je saopštio za naš portal velika je čast naći se među odabranim autorima iz cijelog regiona i biti dio festivala koji je nedavno održan u online formi. "Radnja priče 'Doktorova tajna' smještena je u banjsko lječilište Fjuđi, u kome se inače održava italijanska konvencija Deepcon. Vremenski period je alternativna sadašnojst u kojoj naučnici manipulišu ljudskom psihom, pomoću nano tehnologija, za šta im može poslužiti voda. Voda kao izvor života je simbolika i u priči gdje su glavni likovi italijanski doktor i novinarka, to jest agentkinja na tajnom zadatku, iz Rusije. Njihov odnos i doktorova podsvjest i sjećanje na naučnicu iz Crne Gore, otkrivaju mnoge tajne, ali neke ostaju skrivene. Elementi naučne fantastike, psihoanalize, mistike, detektivske priče, istorijskih motiva, naučnih otkrića spajaju se u priči o ljubavi", otkriva Rabrenović.
 
Zbirku FantaST 2, koju je objavila Udruga za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST iz Splita, uredili su Romana Jadrijević Lozančiću, Tea Juretić, Marijana Munitić i Toni Lozančić. U knjizi se nalazi 19 priča autora iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koje su odabrane na međunarodnom konkursu na temu Italija i more.  
 
Među autorima su i neki pisci čije su priče ranije objavljivane u zbirkama bjelopoljskog REFESTICON-a, poput Relje Antonića, Eda Barola, Vedrana Mavrovića, Miloša Mihailovića, Nataše Milić, Nenada Pavlovića, Srebrenke Peregrin, Miloša Petrika, Sanele Piranić i Alme Zornić.
 
Ranije je saopšteno da će tema narednog festivala u Splitu biti legende povezane sa tim dijelom Hrvatske.
 
 
 
Autorka: Sanja Čujović
 
Foto: arhiva RBP
 
Tekst objavila: Sanida Kajević
 
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
 
BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE