Nagrada ,,Risto Ratković" Olji Savičević Ivančević i Saladinu Burdžoviću (video)

Nagradu ,,Risto Ratković" koja se dodjeljuje na Ratkovićevim večerima poezije ove godine ravnopravno dijele Olja Savičević Ivančević iz Hrvatske, i Saladin Burdžović, Bjelopoljac koji živi u Njemačkoj.
Saladinu Dinu Burdžoviću nagradu je u dvorištu Kuće Rista Ratkovića uručio direktor Ratkovićevih večeri poezije, Kemal Musić, dok u nemogućnosti da prisustvuje svečanoj dodjeli nagrade, Olja Savičević Ivančević obratila se prisutnima putem zoom aplikacije. 
 
Ona je kazala da bi joj bilo veoma drago da je večeras u Bijelom Polju, za koji je, kaže, vežu lijepe uspomene.  
 
 
"Vijest da sam dobila nagradu ,,Risto Ratković" zatekla me na prekretnici, u trenutku preseljenja između dva grada i dva dijela mog života. Moja knjiga je pokušaj da običnom olovkom premostim ono između knjige i svijeta, da konačno obgrlim sve moje u drugima i druge u sebi. Zahvaljujem žiriju koji je bio hrabar, te srčano odgovorio na srčanost, hvala i nagrađenom kolegi Burdžoviću na snažnoj poeziji  i dobrom društvu, čast i zadovoljstvo je dijeliti nagradu sa njim. Hvala Crnoj Gori, zemlji moga djeda, kojeg nikada nijesam upoznala, i koja je u ovom trenutku postala malo više moja. Sjetimo se da je neko, negdje uvijek u manjini, da su i naši negdje ,,oni drugi", da je drugi isto što i mi, te da samo poštujući druge  poštujemo sebe i štitimo zajedničku ljudskost", navela je Savičević Ivančević u svom obraćanju preko zoom aplikacije. 
 
 
Pjesnik Saladin Dino Burdžović obratio se prisutnim ljubiteljima pisane riječi, i kazao da mu je ova nagrada najznačajnija jer se dodjeljuje u rodnom gradu.
 
,,Posebnu važnost daje i to jer su jubilarne Ratkovićeve večeri poezije, i zaista mi je večeras puno srce. Ambijent je prelijep, ja sam večeras prvi put vidio renoviranu Kuću Rista Ratkovića, pamtim je kao devastirani objekat. I veoma mi je drago što je ovo urađeno,i treba čestitati onima koji su za to zaslužni. Ja sam dugo  razmišljao da napišem nešto o Rifatu Burdžoviću, i dugo vremena bio u dilemi u kojoj formi da  se izrazim, ali eto prisutne su poetska, prozna i publicistička. Prekretnica za pisanje bio je jedna poziv za učešće na naučnom skupu, na kojem sam govorio kao član porodice i bratstva Rifata Burdžovića, što je za mene bilo zanimljivo i iznenađujuće iskustvo", istakao je Burdžović.
 
 
Tokom večeri nizali su se stihovi laureata. 
 
Jedna od članova žirija, Jovana Bojović, iz Crne Gore, obrazložila je odluku žirija i kazala da je na ovogodišnji konkurs za nagradu ,,Risto Ratković" pristiglo 58 knjiga autora iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, dok je na konkurs za ,,Ratkovićeve večeri poezije" stiglo devet rukopisa potpisanih šifrom. 
 
 
,,U konkurenciji je bio veliki broj kvalitetnih pjesničkih ostvarenja različitih generacija i poetičkih opredjeljenja. To svjedoči ne samo o izvrsnoj produkciji između dvije manifestacije, već i o prestižu koji ova nagrada ima među istaknutim stvaraocima iz Crne Gore i okruženja. Nakon pažljivog analiziranja svih rukopisa, žiri je donio jednoglasnu odluku, pa je Olja Savičević Ivančević nagradu dobila za knjigu ,,Divlje i tvoje", a Saladin Dino Burdžović za knjigu ,,Rifat". Neka ova potpuno zaslužena nagrada za oboje bude zahvala ove zemlje, za njihove dirljive poetske svjetove koji su naša istinska zemlja", istakla je Bojović. 
 
Pored Bojović, žiri su činili i predsjednik Pavle Goranović, članovi Dobrivoje Stanojević iz Srbije, Ivica Prtenjača iz Hrvatske i Elvedin Nezirović iz Bosne i Hercegovine.
 
Burdžović je večeras prisutnim ljubiteljima poezije poklonio svoju potpisanu knjigu.
 
 
Ljubitelji poezije tokom večeri pored poezije uživali su u zvucima klavira, u izvedbi direktorice Škole za osnovno muzičko obrazovanje Jasmile Hot. Program su vodili glumica Žana Gardašević i glumac Omar Bajramspahić. 
 
 
 
 
Autorka: Eldina Bećirović
Foto i video: Vladimir Jelić 
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.m
BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE