Saobraćajna kultura u Crnoj Gori na niskom nivou

“Promovisanje modela odgovornog ponašanja učesnika u saobraćaju” naziv je projekta koji je predstavljen danas u Bijelom Polju, a koji partnerski sprovode NVO Montenegro  Multimedijal i Evropsko omladinski centar Crne Gore.

Prema riječima jednog od članova projektnog tima, Ramka Ćatovića, projekat obuhvata promovisanje zakonskih normi u saobraćaju, propise i zakone, izgradnji saobraćajne kulture kod mladih kao i unapređenje vaninstitucionalnog obrazovanja djece i mladih.

„Projekat je osmišljen sa ciljem očuvanja ljudskih života, povećanje bezbijednosti i smanjenja saobraćajnih nesreća na putevima Crne Gore sa naglaskom na sjever naše zemlje“ istakao je Ćatović.

Predstavnik Evropsko omladinskog centra Crne Gore Mladen Španjević je kazao da saobraćajna kultura nije na zadovoljavajućem nivou kako u Crnoj Gori tako i u Bijelom Polju. On je naglasio da saobraćajna kultura predstavlja odraz opšte kulture te da visok stepen saobraćajne kulture može usloviti nizak stepen ozlijeđenih i nastradalih u saobraćaju.

„Svakodnevne saobraćajne nesreće, koje su nažalost često sa smrtnim ishodima, pokazuju da postoji istinska potreba za kontinuiranom kampanjom o povećanju svijesti svih učesnika u saobraćaju. Za unapređenje saobraćajne kulture lokalnoj samouravi preporučuje se  korišćenje preventivnih modela koji imaju veći potencijal u odnosu na represivne modele", kazao je Španjević. On je istakao da su za saobraćajno vaspitanje i obrazovanje najviše odgovorni roditelji, mediji, ali i obrazovne ustanove.

Direktor NVO Montenegro Multimedijal Željko Đukić je kazao da je opšti cilj projekta unapređenje sigurnosti i bezbijednosti u svim vidovima saobraćaja.

„Učesnici u saobraćaju su i biciklisti i pješaci, mame sa bebama, tako da je glavni cilj projekta koji će trajati narednih šest mjeseci, smanjiti broj saobraćajnih nezgoda na crnogorskim drumovima i raditi na povećanju svijesti građana“ kazao je Đukić.

 

 

Autorka: Vanja Šabanović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE