Danas volonterska akcija povodom obilježavanja Međunarodnog dana čistih obala

Četrvtu godinu zaredom, nevladina organizacija "Zero Waste Montenegro", u saradnji sa NVO "Naša Akcija", a pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centra, organizuje aktivnosti povodom Međunarodnog dana čišćenja obala u Crnoj Gori, dok je u Bijelom Polju danas sprovode NVO Multimedijal Montenegro u saradnji sa grupom građana naselja Rakonje i Nikoljac a partneri su Sekreterijat za ruralni i održivi razvoj opštine Bijelo Polje i d.o.o Komunalno Lim.

Ove godine, više od deset NVO, međunarodnih institucija, javnih preduzeća i grupa građana širom Crne Gore, na 13 lokacija istovremeno, udružuju snage i doprinose rješavanju problema nagomilanog otpada na plažama i obalama rijeka i jezera. Uz ovo, uvedena je revizija sakupljenog otpada, odnosno njegova kategorizacija prema vrstama i markama (brendovima). Dobijeni podaci će biti korišćeni za analizu i dalje aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine.

Akcija će se sprovesti na gradskoj plaži Vidojevine danas od 12 sati, a na kojoj je registrovana veća količina otpada, na inicijativu grupe građana naselja Rakonje i Nikoljac, kako bi poslali poruku javnosti da je potrebno podići nivo svjesti kada je nelegalno odlaganje otpada u pitanju.

Prema riječima koordinatora akcije za Bijelo Polje, Željka Đukića, predsjednika NVO Multimedijal Montenegro za sve zainteresovane građane koji žele da se uključe u ovu volontersku akciju će biti obezbijeđene majice sa motivima EU, rukavice i kese a predviđena su iznenađenja i pokloni. Takođe, dodao je da će  se na svim lokacijama čišćenja pratiti i poštovati preporučene epidemiološke mjere Instituta za javno zdravlje i NKT-a, kao i posebne mjere u vezi zaštite od virusa COVID-19 na akcijama čišćenja, u koje će sve učesnike i učesnice uputiti lokalni koordinatori i koordinatorke.

"Koristim ovu priliku da pozovem sve zainteresovane građane, posebno mlade da se uključe i kroz ovu volontersku doprinesu očuvanju životne sredine,  na taj način  da pošaljemo jasnu poruku javnosti da je vijeme da promjenimo navike i odgovorno se odnosimo prema okolini i prirodniom ljepotama grada i države", poručio je Đukić.

Izvor i foto: NVO ,,Multimedijal Montenegro”

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLSNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE