Đukić: Problem otpada rješavati u korijenu, proizvođači da koriste alternativnu ambalažu

Povodom Evropskog i Međunarodnog dana čišćenja obala, NVO Multimedijal Montenegro je  u saradnji sa opštinskim Sekreterijatom za ruralni i održivi razvoj, DOO Komunalno-Lim i brojnim građanima,  drugu godinu zaredom, organizovala je volontersku akciju čišćenja gradske plaže. 

Među volonterima u Bijelom Polju bili su i najmlađi, dječaci Aleksa, Ildan i Đorđe koji su radnom energijom bili primjer drugima, šaljući istovremeno poruku, da se kultura očuvanja životne sredine stiče od malih nogu. Dopinis u čišćenju dao je i DJ Nešo, koji je muzikom uljepšao akciju, poručujući da se uz muziku  lakše radi.

 

Prema riječima Željka Đukića koordinatora akcije za Bijelo Polje, ovom akcijom željeli su  da pošalju poruku proizvođačima, da koriste alternativnu ambalažu, umjesto jednoslojne i višeslojne plastike, koja se teško ili nikako ne razlaže,uništavajući na taj način vodeni eko sistem, a indirektno i ljudsko zdravlje. " Proizvođači moraju pronaći alternativno  rješenje plastici i aluminijumu,  koji se uglvnom koriste za jednokratna pakovanja sokova, energetskih napitaka, slatkiša, grickalica i sl. Upravo smo danas, na ovoj lokaciji pronašli najviše PET flaša i limenki, alu folija, višeslojnih pakovanja od raznih jela i poslastica.Dovoljno je bilo samo da zagrebemo po površini a da već naiđemo na mini deponiju, koja se ne može očistiti ručno a nedostupna je i za mehanizaciji komunalnig preduzeća", kaže Đukić. Dodaje, da su ovom akcijom poslali zajedničku poruku da životnu sredinu moramo čuvati svi.

Inače, akcije čišćenja povodom Evropskog i Međunarodnog dana čišćenja obala organizovane su na 12 lokacija širom Crne Gore. Čistilo se na Adi Bojani, Velikoj plaži, Barskoj plaži, Maljeviku, Plavim horizontima, Krašićima, Pristanu na Luštici, jezeru Krupac, u Rogamima kod Podgorice, izvorištu Lješnice, plaži Vidojevine u Bijelom Polju, dužinom rijeke Lim u Beranama…

 

Izvor i foto: NVO Multimedijal Montenegro

Tekst objavila: Sanida Kajević