NVO Bjelopoljski demokratski centar: Pozivamo crnogorsku javnosti da spriječi gašenje studijskih programa u Bijelom Polju

Povodom ukidanja studijskih programa na univerzitetskim jedinicama u opštini Bijelo Polje, NVO Bjelopoljski demokratski centar obratila se otvorenim pismom  javnosti Crne Gore, te svim relevantnim institucijama, sa ciljem da se, kako su kazali, prekine proces njihovog gašenja.

U pismu koje su Radiju Bijelo Polje uputili iz Bjelopoljskog demokratskog centra, a koje je potpisao njegov direktor Zdravko Janjušević, između ostalog stoji, da je zahvaljujući  otvaranju pet univerzitetskih  jedinica u Bijelom Polju 2005. godine,  naš grad doživio značajan ekonomski preporod , poprimio obrise moderne sredine i postao poželjno mjesto za život svakog građanina. Pored Ekonomskog i Pravnog fakulteta, uspostavljeni su i studijski programi za turizam, poljoprivredu i strane jezike, a Bijelo Polje je sa pravom nosilo epitet univerzitetskog grada. Veliki broj studenata ne samo iz naše nego i srugih opština sa sjevera,  tada je studirao na nekom od ovih pet studijskih programa, a školovanje  je pomogla i Opština koja je najboljim studentima obezbijedila stipendije, ističu iz ove nevladine organizacije.

„Danas, petnaest godina od prve nastave iza univerzitetske katedre u Bijelom Polju, studentske klupe se polako izmiču, nestaju. Naime, svjedoci smo prepuštanja slučaju tihog ali kontinuiranog gašenja fakulteta u Bijelom Polju. Studije menadžmenta, na studijskoj 2020/2021 godini, upisalo je ukupno 50 studenata,  dok na ostalim  programima nije upisan ni jedan student.  Neshvatljivo je da sadašnja ,,intelektualna elita“ planira valorizaciju i razvoj Đalovića pećine i planine Bjelasica, oslanjajući se na strateške grane razvoja, poljoprivredu i turizam, a da  potpuno inferiorno  i sa dozom hladne ravnodušnosti,  posmatra i prepušta  gašenju univerzitetski potencijal grada pod Obrovom, „aminujući “ ubrzani ,,odliv mozgova“, te potpunoj migraciji mladih i obrazovanih ljudi, koji nemaju mogućnost da pomognu sopstvenoj društvenoj zajednici. Postavljamo laičko pitanje: Imamo li kadrova za razvoj prioritetnih oblasti? Odakle ćemo angažovati mlade obrazovane ljude kao domaću radnu snagu? Hoće li  turizam i poljoprivreda biti deficitarno zanimanje? U konačnom, ne možemo a da ne konstatujemo da je po srijedi neki revanšizam struke i interesa pojedinaca, gdje je interes pojedinca preovladao, pa očigledno izbrisao kao potrebu obrazovanje kadrova i zatvorio vrata amfiteateatara za mlade studente u oblastima poljoprivrede, turizma, jezika kao i prava. Takođe, na ovaj način se eksplicitno pokazuje da ne postoji volja za ravnomjernim regionalnim razvojem, te  polako ali sigurno, gašenjem fakulteta Opština Bijelo Polje će izgubiti sveobuhvatan društveno-politički značaj. Od Opštine koja se razvijala i bila regionalni centar Sjevera  postaće  učmala kasaba u kojoj će ostajati samo stari, dok će obrazovana omladina ,,tražiti sreću“, te ostvarivati ciljeve u mjestima daleko od svog zavičaja“, kaže se, između ostalog u otvorenom pismu NVO Bjelopoljski demokratski centar.

Dodaju da bi lokalna zajednica trebalo da  zna prepozna prave potrebe, te da je obrazovanje mladih u svojoj sredini jedini način da se zaustavi visoka stopa migracije.

Izvor: Saopštenje NVO Bjelopoljski demokratski centar

Foto: FB BDC