Bjelopoljske osnovne škole početak nastave prilagođavaju preporukama NKT-a

Osnovne škole u Bijelom Polju školsku godinu koja počinje 1. oktobra, dočekuju spremno, a početak nastave prilagođavaju preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Učenici prvih šest razreda nastavu će pohađati u školi, dok će oni sedmog, osmog i devetog razreda učiti online (onlajn) iz svojih domova.

Direktorica osnovne škole ,,Marko Miljanov“, Jasmina Kalić, kazala je je ova ustanova rad prilagodila preporukama NKT-a, i formirala 48 grupa učenika.

,,Osposobili smo i drugi ukaz, pored glavnog, kako bi bila što manja frekvencija učenika u istom trenutku u hodniku. Date su preporuke nastavnicima, a roditeljske sastanke ćemo organizovati u ponedjeljak, utorak i srijedu kako bi roditelji bili upoznati sa svim detaljima“, pojašnjava Kalić, i ističe da su vodili računa o fondu časova, ali i opterećenosti učenika i nastavnika.

Direktor osnovne škole ,,Braća Ribar“ u Zatonu, Vladimir Bugarin, kazao je da spremno dočekuju školsku godinu.

,,Za jednog učenika biće obezbijeđen prostor od četiri kvadrata, a šest kvadrata za nastavnika, sa maksimumom 15 učenika u jednoj učionici. U odnosu na veličinu naših prostorija, kojih imamo dovoljno, maksimalan broj učenika će biti 10. Prva smjena počinje u osam sati i trajaće do 10:15 časova, gdje će nakon toga osoblje očistiti prostor kako bi druga smjena koja počinje od 10:30 trajala do 12:45sati. Na svakih 15 dana nastavnici će imati konsultacije sa učenicima koji pohađaju nastavu od kuće“, istakao je Bugarin.

Učenici su obavezni da nose zaštitne maske i prije dolaska u školu da mjere tjelesnu temperaturu.

I osnovna škola ,,Risto Ratković“ spremna je za novu školsku godinu, a prema riječima direktora te vaspitno-obrazovne ustanove, Sreta Pavićevića, potrudili su se da spoštuju sve propisane mjere.

,,Mora se poštovati pravilo distance,i u učionici ne smije biti više od 15 učenika, dok će u jednoj klupi biti jedan učenik. Sva uputstva ćemo primijeniti kako bi zaštitili učenike i zaposlene od eskalacije širenja virusa“, istakao je Pavićević.

Vršilac dužnosti direktora osnovne škole ,,Dušan Korać“, Irfan Salković, kazao je da će nastavu organizovati u četiri smjene.

,,U prvoj smjeni će biti učenici prvog, trećeg i četvrtog razreda. Svaka smjena bi trebalo da ima dvije grupe. Uspječi smo da se organizujemo, jeste da je veliki broj đaka ali trudićemo se da ispoštujemo sve mjere NKT-a", dodaje Salković.

Direktorica osnovne škole ,,Vladislav Sl. Ribnikar“, Svetlana Pavićević, za Radio Bijelo Polje je kazala da sve aktivnosti teku planiranom dinamikom.

,,Odjeljenja su podijeljena u dvije grupe, odredili smo smjene, sve prema preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela. U toku je i raspored za učenike koji nastavu prate od kuće, oni će kasnije imati konsultacije sa svojim nastavnicima preko online platformi. Djeca će imati samo odmor između časova u trajanju od pet minuta, ali će sa njima i tada biti nastavnik, djeca neće napuštati kabinete", navela je direktorica Pavićević.

I Osnovna škola ,,Milovan Jelić“ u Pavinom Polju spremna je da otvori vrata za svoje učenike.

,,Škola ima stotinak učenika sa pet područnih jedinica, tako da će nastava biti organizoana tokom jedne smjene. Nemamo poteškoća zbog podjele u grupe, jer naša odjeljenja ne broje preko 15 đaka. Prostorni kapaciteti su zadovoljavajući , tako da će učenici biti na propisanoj distanci. Treba da nam stignu dezinfekciona sredstva, i spremni smo“, kazao je direktor osnovne škole ,,Milovan Jelić“, Željko Joksimović.

Autorka:Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE