Hot Dervić: Doktorska disertacija biće kruna mog višegodišnjeg naučnog istraživanja u oblasti medicine (video)

Bjelopoljka Elma Hot Dervić, magistar elektrotehnike, na doktorskim studijama Medicinskog univerziteta u Beču istražuje medicinske podatke i razliku razvoja bolesti kod muškaraca i žena.

O svojim iskustvima i planovima, u prvom intervjuu koji je dala za bjelopoljske medije, govorila je putem zoom aplikacije u emisiji ,,Student” Radija Bijelo Polje.

Elma priča da joj je trebalo mnogo rada i odricanja kako bi se danas našla među istaknutim profesorima i studentima  bečkog univerziteta.  

,,Sve se može kada se hoće. Oduvijek sam željela da budem dobar đak i kasnije dobar student, da se obrazujem, što se jedino može postići kontinuiranim učenjem, usavršavanjem, radom na sebi. Iako mi sve to nije bilo nimalo lako, ipak bi mi  danas teže bilo da nijesam studirala i trudila se. Sve se na kraju isplati”, ističe Elma, koja je i zaposlena na pomenutom Univerzitetu.

Podsjećajući kako je sve počelo, Elma kaže da je zajedno sa suprugom Alijom Dervićem, u Podgorici pokrenula projekat BeeAnd.me.

,,Kada smo mi krenuli sa tom pričom postojala su dva Startupa, što je za nas predstavljalo pravi izazov. Taj projekat smo razvijali par godina, ali smo odlučili da prodamo svoj udio u firmi, jer ono, što smo željeli da razvijamo, nije se poklapalo sa planovima  naših  biznis partnera, koje je prevashodno zanimao profit”, naglašava Elma.

Mladi i ambiciozni supružnici, nedugo zatim, pokrenuli su projekat ,,pametne košnice” koji omogućava pčelama neprekidan monitoring i tačan prikaz uslova u kojima rade pčele.

,,U želji   da pomognemo mom djedu, koji je pčelar,  razvili smo tu jednu košnicu, koju smo predstavili na jednom weekend-u i samo par dana kasnije, dobili poziv da ideju predstavimo u Krakovu. Kasnije smo dobili investicije, i to ne male”,ističe ona.

Elma kaže da to što danas može da se usavršava u Austriji može da zahvali  kvalitetnom sistemu obrazovanja u Crnoj Gori.

,,Rame uz rame možemo da stanemo sa prestižnim univerzitetima, i radimo sa kolegama iz svih djelova svijeta, naročito u inženjerstvu. Pohvalila bih i diplome Univerziteta Crne Gore, sigurna sam da ima onih koji se dvoume da nastave studije na Zapadu i napomenem da je vrlo jednostavno nostrifikovati ih, potpuno su priznate”, ističe Hot Dervić.

Ona se osvrnula i na razlike u obrazovnim sistemima  u Crnoj Gori i Austriji.

,,Kod doktorskih studija studenti su zaposleni kao naučnici, dok je u Crnoj Gori drugačije, kaže Elma i dodaje da su poslednjih godina uočljive promjene na bolje.Uglavom su studenti doktorskih studija u Crnoj Gori bili asistenti u nastavi, tako da im je istraživanje bilo sporedna stvar. U posljednjih par godina postoje stipendije Ministarstva nauke, tako da sada i u Crnoj Gori studenti mogu da se posvete istraživanjima”, pojašnjava ona.

Savjetuje djeci i mladima da uče i rade na sebi, jer je to, kako kaže, jedini način da postignu  viši nivo u životu.

,,Postoji inertnost među našim mladim ljudima, nijesu previše aktivni, ne istražuju i ne koriste sve benefite interneta. Nadam se da će se to promijenti”, kazala je Elma Hot Dervić.

Hot Dervić ističe da joj je velika želja da se vrati u svoj rodni grad i bude sa porodicom, ali, kako navodi, sve će zavisiti od situacije u zemlji.

Mladima savjetuje da budu ambiciozni, ne zadovoljavaju se malim stvarima i ne teže malim ciljevima.

 

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Printscreen

Video obrada: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE