“Pozorište je mjesto iz kojeg djeca izrastaju u dobre ljude” (video)

Na stotine mališana prošlo je kroz školu glume režisera i bjelopoljskog glumca,  Fuada Age Dobardžića, koji godinama unazad ljubav prema pozorištu prenosi na djecu.

Gotovo da nema škole u Bijelom Polju u kojoj nije nastupila njegova glumačka trupa, a osmjesi na dječijim licima su bili nepresušni motiv za njegov rad.

Gostujući u emisiji “Kulturna mapa”, Radija Bijelo Polje, Dobardžić je istakao da svaki dečak i devojčica u nekom trenutku detinjstva požele da budu glumci, a on se trudio da im taj san i ostvari.

“Uradio sam na stotine predstava sa djecom, uvijek pažljivo birajući tekst i temu kojom ćemo se baviti i vodeći posebno računa o tome da djecu naučim istinskim vrijednostima. Čini mi se da sam uspio u toj misiji i da sam ljubav prema pozorištu uspio da prenesem na njih”, rekao je Dobardžić.

Zahvaljujući pozorištu, kako je kazao bjelopoljski glumac i reditelj, djeca na krilima mašte putuju u svijet u kojem je sve drugačije, lepršavo, zabavno.

“Pomogao sam im da oktriju čarobni svijet pozorišta, koje je zapravo jedno beskrajno igralište. Zahvaljući predstavama oprobali su se u raznim ulogama, naučili da dijele ljubav i emociju prenose na publiku i znam da je svaki aplauz koji su dobili bio veliki poklon za njih, ali i za mene kao reditelja”, ispričao je Dobardžić.

Istakao je da je rani susret djece sa pozorištem od  velikog značaja za njihova dalja iskustva, a posebno za podsticanje radoznalosti i mašte.

“Tako otkrivaju sami sebe i svijet oko sebe, istražuje svoje ponašanje,  postaju samouvjereniji i samostalniji”, dodao je on.

Kazao je i da su mališani koji trenutno pohađaju njegovu školu glume uradili novu predstavu “Bajka iz parka”, ali je njeno izvođenje onemogućila pojava virusa korona.

Iako sada već penzionisani reditelj, Dobardžić poručuje da će uvijek biti tu za djecu – zaljubljenike u pozorište, a nada se da će se uskoro steći uslovi i za igranje nove predstave, te da će djeca nastaviti da njeguju ljubav prema pozorišnoj umjetnosti.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE