Mijušković: Pandemija koronavirusa ugrozila pravo djece na kvalitetno obrazovanje

Prava djece u Crnoj Gori se uglavnom poštuju mada, još uvijek ima prostora za njihovo unapređenje, smatra Snežana Mijušković, zamjenica Zaštitnika za prava djeteta, socijalnu zaštitu i mlade.

Čestitajući 20. novembar, Međunarodni dan djeteta, Mijušković je istakla, da  su nažalost,  još uvijek prisutne  razlike u ostvarivanju tih prava na sjeveru, jugu i u centralnom dijelu države.

“Bez obzira gdje žive, djeca treba da uživaju ista prava. Zato smo i u prethodnom periodu realizovali niz aktivnosti kako bi svijest djece o njihovim pravima podigli na viši nivo i kako bi ih edukovali o tome kome da se obrate u situacijama kada smatraju da je neko njihovo pravo groženo”, kazala je Mijušković u izjavi za Radio BijeloPolje. 

Ona ističe da u gotovo svim oblastima ima prostora za napredak, a od posebne važnosti, kako je naglasila, jesu obrazovanje, zdravstvena zaštita i pristup različitim servisima.

“Za djecu su sva životna pitanja od velike važnosti, ali definitivno pitanje siromaštva i socijalne isključenosti jeste nešto što bi trebalo biti pod budnom pažnjom svih institucija. Takođe, posebno je važno pitanje zaštite djece iz osjetljivih grupa, bilo da se radi o djeci sa smetnjama u razvoju ili djeci iz manjinskih zajednica, a naročito djeci romske zajednice koja definitivno imaju veliki broj problema, je životni uslovi dovode do lošijeg ostvarivanja njihovih prava”, navela je zamjenica Zaštitnika za prava djeteta, socijalnu zaštitu i mlade.

Ono što ovu godinu razlikuje od svih prethodnih, prema riječima Mijušković, jeste situacija u kojoj se zatekao čitav svijet, a to je pandemija koronavirusa.

Upravo pandemija koronavirusa onemogućila je da djeca ostvaruju prava na način na koji su ostvarivala prije ove situacije.

Pandemija je, kako je navela Mijušković, pokazala manjkavosti u određenim oblastima, a one su posebno vidljive, kako je kazala, u sferi obrazovanja.

“I pored velikog angažovanja Ministarstva prosvjete i obrazovnih ustanova da se obezbijedi kvalitetno funkcionisanje obrazovnog sistema, uočavaju su brojni nedostaci. Prelazak na onlajn nastavu jeste novina sa kojom smo se svi suočili i koja sama po sebi otežava situaciju kada je obrazovanje u pitanju, a ono što smo uočili kao posebne probleme jeste činjenica da sva djeca nemaju jednak pristup internetu, nemaju sva tehnička sredstva, kompjutere, mobilne telefone i ostale uređaje preko kojih bi se mogla pratiti ova nastava. Činjenica je da se toj djeci dostavljaju štampani materijali, ali sve to je praktično dovelo djecu u jedan neravnopravan položaj”, podvukla je Mijušković. 

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto:Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE