Bjelopoljac Martin Vuković zlatni savjetnik Zaštitnika ljudskih prava

Martin Vuković, učenik osmog razreda Osnovne škole „Braća Ribar“ u Zatonu, jedan je od 26 „zlatnih savjetnika“ Zaštitnika, iz 11 crnogorskih gradova, koji će u naredne tri godine predstavljati „glas djece“ iz svog okruženja i doprinositi  promociji i unapređenju dječjih prava.

Martin je kaže da je ponosan na činjenicu da je jedini iz naše opštine  uključen u rad Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, u okviru Mreže zlatnih članova Ombudsmana.

„Ponosan sam što sam prvi zlatni sajvetnik iz Bijelog Polja koji će da brine o dječjim pravima. U tu mrežu se biraju odlični đaci, koji su učestvovali na raznim takmičenjima i koji su omiljeni u društvu.  Uloga  zlatnih zaštitnika jeste da govore o pravima djece, nasilju nad njima, o djeci koja su zlostavljena i izopštena iz društva, i da štite ta prava“, ističe Martin u izjavi za Radio Bijelo Polje.

Dodaje, da se o pravima djece dosta govori, prije svega u školi a zatim i u porodici, te da ga ga najviše ljuti kada ga izostavljaju  iz razgovora ili mu ne dozvoljavaju da razgovara sa odraslima, samo zato što je dijete.

Inače, zlatni savjetnici Ombudsmana su direktno uključeni u rad institucije Zaštitnika, tako što daju  predloge, sugestije i mišljenja o stvarima koje se direktno tiču djece u Crnoj Gori.

 

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto: Privatna arhiva

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE