Dr Madžgalj: Sve je više dokaza da koronavirus uzrokuje moždani udar (video)

Sve više dokaza potvrđuje da novi koronavirus izaziva  iznenadne moždane udare, kaže  dr Milan Madžgalj, specijalista neurologije u Opštoj bolnici.

Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja”, Radija Bijelo Polje, on  ističe da se moždani udari javljaju relativno često među pacijentima sa Kovidom-19, i imaju tendenciju razornih posljedica.

“U Opštoj bolnici i konkretno na neurološkom odjeljenju, imali smo situacije da se moždani udar desi kao prva manifestacija korona infekcije, a s druge strane, takođe, i komplikaciju kovid infekcije u vidu nastanka moždanog udara. To su različite kliničke prezentacije, koje zavise od starosti pacijenta, pridruženih bolesti, i kliničke manifestacije same infekcije. Takođe, jedan od načina da korona virus uzrokuje moždani udar jeste i putem krvi, tako što izaziva pojačano zgrušavanje u velikim arterijama na mozgu, što dovodi do teških moždanih udara, pogotovo kod mlađih osoba”, naglašava dr Madžgalj.

Dr Madžgalj podsjeća, da moždani udar spada među tri vodeća uzroka smrti i glavni je uzrok trajnog invaliditeta kod pacijenata. Karakteriše ga nedostatak opskrbe kiseonikom i glukozom, odnosno krvlju  određenog dijela mozga.

“Moždani udar može da bude ishemijski, izazvan zapušenjem krvnog suda i u 80 posto slučajeva se dešava upravo ta vrsta moždanog udara. Druga vrsta je hemoragijski moždani udar, koji nastaje kada dođe do pucanja krvnog suda i izlivanja krvi u moždanu masu, i zastupljeni su u 10 – 20 posto svih moždanih udara. Vrlo često, kad mislimo na moždani udar, mislimo na ishemijski, koji se učestaliji kod pacijenata koji koji su kovid pozitivni”, ističe dr Madžgalj.

Dodaje, da su tipični simptomi, odnosno mogući znakovi moždanog udara iznenadna slabost ili paralize jedne strane tijela, bilo ruke, noge ili lica,  zatim, poremećaj vida poput dvostrukih slika, vrtoglavica sa nesigurnošću u hodu, iznenadno zamućenje svijesti, zbunjenost, teškoće u govoru i sl, te da u što kraćem roku treba potražiti ljekarsku pomoć.

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: TanjaDangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska relaizacija: Zoran Rakočević

Montaža i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE