Predstavljeni ciljevi i aktivnosti projekta „Valorizacija drvoprerađivačkih potencijala na sjeveru Crne Gore”

Rezultati višemjesečnog istraživanja o stanju i potrebama drvoprerađivača na sjeveru, ali i ciljevi i aktivnosti projekta „Valorizacija drvoprerađivačkih potencijala na sjeveru Crne Gore”, predstavljeni su danas na konferenciji za medije u hotelu ,,Franca”.

Projekat koji nevladina organizacija Multimedijal Montenegro (MMNE) realizuje u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, ima za cilj povećanje razvojne mogućnosti sjevera Crne Gore razvijanjem konkurentnosti u oblasti drvoprerade.

Koordinator projekta, predsjednik NVO ,,Multimedijal Montenegro, Željko Đukić kazao je da je veoma zadovoljan dosadašnjom realizacijom projekta koji će trajati do februara.

,,Istraživanje smo završili prije nekoliko dana, i jedan od najvećih problema koji imaju mali prerađivači jeste sirovina, koje mi imamo mnogo u državi, ali im ista nije dostupna, iz razloga što nemaju mogućnost da dobiju koncesiju jer su za to potrebni dobri uslovi, koje ispunjavaju veliki drvoprerađivači. Mi ćemo omogućiti malim drvoprerađivačima da dobiju  jefitniju sirovinu. Uspostavili smo i platformu koja će biti u punom kapacitetu aktivna i pomoći drvoprerađivačima iz Crne Gore da se predstave na domaćem tržištu upotrebom savremenih alata, kako bi im povećali prodaju”, istakao je Đukić, i predstavio rezultate istraživanja, koji su dostupni na sajtu Valorizuj.me, koji je realizovan u okviru projekta.

Jedan od istraživača na projektu zaposlen u Upravi za šume, Samir Fetić, kazao je da je istraživanje sprovedeno u Bijelom Polju, Beranama, Rožajama, Petnjici i Andrijevici.

,,Ispitanici su kao najveći problem naveli nedostatak sirovine, a u zadnje vrijeme se javio problem radne snage. Ispitanici su izuzetno zainteresovani za ovaj projekat, kroz koji bi predstavili svoje proizvode i ideje. Smatram da će usvojiti naše preporuke i proširiti svoj asortiman proizvoda, i biti konkurentniji na tržištu rada", dodaje Fetić. 

Saopšteno je da kroz projekat očekuju utvrđivanje stanja i mogućnosti  razvoja drvoprivrede na sjeveru Crne Gore, da se unaprijedi nivo znanja drvoprerađivača, poljoprivrednih proizvođača, preduzetnika o potencijalima proizvoda od drveta, razviju interesovanja šire javnosti i kreiraju mogućnosti za sistematičan i kontinuiran rad na unapređenju sektora drvoprerade, povećanje zaposlenosti i razvoju sjevera Crne Gore.

Potpredsjednik opštine Petnjica, doskorašnji rukovodilac PJ Uprave za šume, Sevludin Šabotić, priprema  dokument ,,Preporuke i mjere  za dalji razvoj drvoprerađivačke indrustije na sjeveru Crne Gore”, a danas je govorio i o mogućnostima njihovog daljeg unapređenja.

,,Tokom rada susreli smo se sa drvoprerađivača koji su iznijeli problem sa kojima se susreću u toku proizvodnje, ali i očekivanja koja bi primijenili, kako bi prevazišli prepreke i dobili kvalitetniju i ozbiljniju drvoprerađivačku industriju. Išli smo u smjeru dobijanja novih proizvoda sa kojima ćemo zadovoljiti tržište, jer je opšte poznato da skoro svi finalni proizvodi u našoj držai budu uvezeni. Iskazano je zadovoljstvo i interesovanje drvoprerađivača da idu u tom pravcu, i sa uvođenjem strandarda prepoznaju problem i nedostatke koji ih usporavaju doći do tržišta”, pojasnio je Šabotić. 

Istakao je da očekuju da će 2022. godine biti promijenjen način i sistem obezbjeđivanja sirovine.

Moderator današnje konferencije bio je asistent na projektu Ramo Ćatović. 

 Projekat „Valorizacija drvoprerađivačkih potencijala na sjeveru Crne Gore“ realizuje Nvo Multimedijal Montenegro (MMNE) uz finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Autorka i foto: Eldina Bećirović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE