NVO “Voz neprebola”: Ni poslije 15 godina nijesmo otkrili istinu (video)

Ni nakon 15 godina  od željezničke nesreće  na Bioču, kada je život izgubilo 47 putnika a njih 200 povrijeđeno, nijesu pronađeni krivci.  Ipak, svi odgovori, odgovornost, krivica i zločin adresirani su na  državu, jer je ona ta koja krije, štiti i abolira odgovorne za zločin, saopšteno je na današnjoj pres konferenciji koju je organizovala NVO ,, Voz neprebola“.

Goran Vojinović, predsjednik te organizacije, kaže da je istina jedino što porodice stradalih traže, a da  je konferencija za medije organizovana kako bi ukazali na ulogu pravosudnih organa i državnih  institucija u skrivanju istine o ovoj nesreći.

“Danas ne želimo da govorimo o nama, želimo da se posvetimo svim onim osobama i događajima koji su svojim djelima i nedjelima uticali na ono što se tada desilo”, rekao je Vojinović  i pozvao  Slobodana Drobnjaka, jedinog osuđenog za  željezničku nesreću, da kaže, između ostalog, zbog čega je preuzeo upravljanje neispravnim vozom iako je njegov kolega prethodno to odbio da učini na stanici u Podgorici, te, zašto je prećutao imena onih koji bi trebalo da odgovaraju.

Vojinović  se zapitao i kako su ostali optuženi, a koji su možda i više krivi od Drobnjaka, na „čudan način“ dobili priliku da se brane sa slobode  i ko im je to omogućio.

„Njihova  odgovornost ili neodgovornost mogla je biti dokazana samo u poštenom i fer postupku, uz poštovanje zakona“, naglasio je Vojinović.

On se osvrnuo i na  sudski postupak u kojem je, prema njegovim tvrdnjama, samo formalno predsjedavala sutkinja Bošković i koja se, kako je istakao i mnogo prije izrečene presude izvinjavala porodicama poginulih putnika zbog presude koju će donijeti.

Predsjednik "Voza neprebola" prozvao je  i one koji su ovaj proces završili u svojim kancelarijama, Vesnu Medenicu, Zorana Pažina i Radula Kojovića.

„Kako su to uradili najbolje zna čovjek koji je branio Drobnjaka, advokat Goran Rodić“, kazao je Vojinović.

On je ustvrdio i da državno tužilaštvo nije imalo interes da obnovi sudski postupak te spomenuo Vučkovića, Ražnatovićku, Snežanu Klikovac pa i predsjednika Vrhovnog državnog tužilaštva Ivicu Stankovića, za kojeg kaže, da nije uradio ništa povodom nesreće na Bioču 2006. godine, iako je bio upoznat sa svim detaljima.

„Očigledno, da je relacija optuženi, sud, tužilaštvo, bilo u neraskidivoj vezi prije, tokom i po završetku suđenja“, izjavio je on.

Vojinović je okrivio je i policiju da nije profesionalno obezbijedila mjesto nesreće, zbog čega su mnogi ključni dokazi tada nestali.

Član Upravnog odbora NVO ,,Voz neprebola”, Hivzo Topuzović, koji je u saobraćajnoj nesreći izgubio kćerku jedinicu, na konferenciji govorio je o ovogodišnjem obilježavanju godišnjice koja će biti održana u Bijelom Polju i Podgorici.

,,Polaganje vijenaca na spomen obilježje u Bijelom Polju održaće se u petak 22.januara u 11:55 časova, a nakon toga i na spomen obilježje stradaloj djeci iz Bugarske. U subotu 23. januara biće organizovano polaganje cvijeća na Bioču, a prevoz je organizovan iz Bijelog Polja od 8:30, a iz Podgorice u 10:30 sati“, najavio je on.

Topuzović je dodao da i ove godine očekuju da će u tom periodu biti obustavljen željeznički saobraćaj na Bioču, bez oglašavanja sirena.

Konferenciji je prisustvovao i jedan od preživjelih putnika Velimir Perović.

Autorka: Tanja Dangubić i Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.