Opštinski Klub dobrovoljnih davalaca krvi sve brojniji i mlađi (video)

Opštinska organizacija Crvenog krsta i Klub dobrovoljnih davalaca krvi poslednjih godina  maksimalno su posvećeni promociji dobrovoljnog davalaštva, što je rezultiralo brojnijim i podmlađenim članstvom, kazao je koordinator Mašan Živković, gostujući u emisiji „Građanima u susret“, Radija Bijelo Polje.

„Uloga Crvenog krsta  i jeste da promoviše dobrovoljno davalaštvo krvi, ali, mi smo se i više posvetili tome, pa Klubu pružamo ne samo finansijsku, već i pomoć u organizovanju akcija i sprovođenju drugih aktivnosti. To sve ne bi bilo moguće da nas i lokalna samouprava nije prepoznala kao krovnu instituciju  za dobrovoljno davalaštvo krvi u Bijelom Polju.  Efekti svega uloženog vidljivi su danas, kada Klub dobrovoljnih davalaca broji više od 1.700 članova, a  među  njima je sve više mladih, đaka i studenata,  spremnih da se odazovu na svaki poziv. Za naš rad dobili smo i priznanja, 2019. godine od Ministasrtva zdravlja i, prošle godine od Kabineta za transfuziju Opšte bolnice za razvoj dobrovoljnog davalaštva krvi. Gašenjem mnogih preduzeća  u našem gradu, dobrovoljno davalaštvo krvi zapalo je u krizu, budući da je tada svaka  veća organizacija imala društvo dobrovoljnih davalaca i bilo je lako obezbijediti dovoljne količine krvi. Danas je situacija drugačija. Stariji davaoci su zbog godina starosti morali da prestanu da daju krv, pa smo u protekle dvije gdine morali da poradimo prije svega na popularizaciji, a onda i na omasovljnju dobrovoljnog davalaštva krvi. Naš trud je urodio plodom, pa smo već od početka godine imali tri sabirne akcije, a u narednom periodu biće ih još nekoliko“, naglašava Živković.

Živković dodaje i da su brojni oni koji prepoznaju važnost darivanja krvi, pa su proteklih mjeseci krv dali predstavnici institucija, vjerskih zajednica, nevladinih organizacija, političkih partija, obrazovnih ustanova, građani i mnogi drugi.

Repriza emisije “Građanima u susret” biće emitovana na programu Radija Bijelo Polje od 20:15 časova

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska relaizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE