Reproduktivno zdravlje tema novog projekta Udruženja za podršku OSI (video)

Rak dojke i rak grlića materice među vodećim su malignim bolestima žena, ali žene u Crnoj Gori još uvijek nemaju naviku da odlaze na redovne ginekološke preglede, posebno one sa invaliditetom, kaže Dragana Božović iz Udruženja za podšku OSI.

Upravo je to ključni razlog pokretanja projekta “Prevencija, najbolji izbor za žene sa invaliditetom”, koji će narednih osam mjeseci realizovati u saradnji sa NVO “Ennisa”, a uz podršku Komsije za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama.

„Žene, posebno one sa invaliditetom, još uvijek se stide da posjećuju ginekologa, tako da je  mali broj onih koje idu na redovne preventivne preglede. Međutim, oboljenje se može spriječiti samo ukoliko žene odluče da se, bar jednom godišnje, posvete svom reproduktivnom zdravlju i posjete svog ginekologa. Zato nizom aktivnostim koje ćemo realizovati želimo da ih edukujemo i podstaknemo ih da više brinu o svom zdravlju“, kazala je Božović u emisiji „Šta može NVO“.

Među članicama Udruženja za podršku OSI, ali i drugih partnerskih organizacija, kako je navela Božović, interesovanje je veliko, pa se nadaju uspješnoj realizaciji projekta.

„S obzirom na aktuelnu situaciju sa virusom korona, čini se da smo sada više nego ikada svjesniji važnosti brige o zdravlju, pa su žene prilično zainteresovane za učešće u projektu. Pozivamo sve da nam se pridruže, prvenstvo žene sa invaliditetom, ali i sve one iz marginalizovanih grupa, jer su one posebno ugrožene, te ih moramo edukovati o važnosti redovnih preventivnih pregleda, koji su jedini pouzdan i najučinkovitiji način za očuvanje i unaprijeđenje zdravlja“, podvukla je Božović iz Udruženja za podšku OSI.

Jedna od ključnih aktivnosti projekta, prema riječima Božović, je potpisivanje memoranduma o saradnji između Udruženja i JZU Dom zdravlja Bijelo Polje.

„Memorandumom će se uspostaviti intezivnija saradnja, kojom je predviđeno angažovanje doktora/ice ginekologijje, kao stručnog lica koje će učestvovati u pripremi informativnih brošura i letaka, sa opisom i simptomima bolesti reproduktivnih organa, kao što su rak dojke i rak grlića materice, i sl. Takođe, isto lice  biće angažovano i kao predavač na informativnim radionicama i tribini“, najavila je Božović.

Istakla je da će na radionicama učestvovati po 20 žena, a govoriće se o značaju ginekoloških pregleda za zdravlje žene, o tome kako žena da održava intimnu higijenu kao način prevencije infektivnih bolesti, kako i kada da obavi hormonske i ostale pretrage, koji su simptomi raka dojke i raka grlića materice, način liječenja, i sl. 

Projektom je, kako je kazala Božović, predviđeno i obilježavanje Međunarodnog  mjeseca borbe protiv raka dojke.

„Tim povodom ćemo organizovati i info - tribinu na kojoj će predavač biti angažovani doktori ginekologije. Predviđeno je da učesnici na tribini budu žene, članice organizacija osoba sa invaliditetom, ali i druge koje iskažu zainteresovanost. Tokom tribine smoći će da postavljaju pitanja doktoru, ili da razmijene iskustva sa ostalim učesnicama. Takođe, volonteri će dijeliti brošure, informativne letke, flajere i ostali promotivni materijal, kako bi još jednom skrenuli pažnju na važnost preventivnih pregleda“, saopštila je Dragana Božović iz Udruženja za podšku OSI.

U okviru projekta “Prevencija, najbolji izbor za žene sa invaliditetom” biće odštampano i podijeljeno oko 300 brošura i letaka sa svim potrebnim informacijama o načinima zaštite reproduktivnog zdravlja, neophodnosti preventivnog djelovanja i obavljanja redovnih pregleda i samopregleda, o bolestima reproduktivnih organa, opisom simptoma, načinom liječenja i sl.

„Nadamo se da će se i epidemiološka situacija stabilizovati, kako bi uspješno realizovali projekat“, poručila je Božović.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija:  Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE