Za razvoj poljoprivrede i rurlanog i održivog razvoja opredijeljeno 350 hiljada eura

Za razvoj poljoprivrede u 2021. godini iz opštinskog budžeta biće izdvojeno 250.000,00 eura, saopštio je danas sekretar Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj, Slobodan Mišo Jelić.

“Sredstavima iz Budžeta Opštine Bijelo Polje za podsticaje u poljoprivredi u 2021. godini, Opština Bijelo Polje nastoji razvijati poljoprivrednu proizvodnju, podsticati poljoprivredne proizvođače kako bi proizveli značajnije količine poljoprivrednih proizvoda za vlastite potrebe i za potrebe tržišta, te na taj način obezbijedili egzistenciju sebi i svojoj porodici”, kazao je Jelić predstavljajući Program mjera za podsticaj razvoja poljoprivrede za 2021. na XX sjednici lokalnog parlamenta.

Najviše novca u ovoj godini biće izdvojeno za podršku  poljoprivrednim proizvođačima na izrazito ruralnim područjima i to 15.000,00 eura, a za upravljanje rizicima u poljoprivredi opredijeljeno je 8.000,00eura.

Jelić se osvrnuo i na Izvještaj o realizaciji ovog Programa u protekloj godini, na šta je, kako je rekao, uticala pandemija virusa korona.

“Svaki cent isplaćen je svim korisnicima mjera, kojih je ukupno 995. Međutim, pojedine mjere nijesu mogle biti realizovane u planiranom iznosu, zbog složene epidemiološke situacije”, kazao je Jelić.

Na današnjoj sjednici, usvojen je i Program mjera za podsticaj ruralnog i održivog razvoja opštine Bijelo Polje za 2021. godinu.

 Program sadrži 11 podsticajnih mjera, za koje se izdvaja 100 000 eura, saopštio je danas sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj, Jasmin Ćorović.

“Intencija ovog Programa jeste, između ostalog, da se pomognu oni manji poljoprivredni proizvođači i gazdinastva  koji  ne mogu ostvariti subvencije preko državnog Agro-budžeta. Dakle, Program podsticajnih mjera ruralnog i održivog razvoja za 2021. godinu, uzimajući u obzir i znatno niža sredstva koja su na raspolaganju, ima za cilj, prvenstveno subvencionisanje manjih poljoprivrednih proizvođača, a nudi one podsticajne mjere koje ne postoje u državnom agrobudžetu, a za kojima se javila potreba, s obzirom na sugestije od strane poljoprivrednika i realne potrebe u opštini”, rekao je Ćorović.

Kako je saopštio, za  razvoj seoske infrastrukture biće izdvojeno 12 000 eura, a najviše sredstava je opredijeljeno za podršku povrtarskoj proizvodnji u zaštićenim prostorima čak 35 000 eura.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić