Janjušević: Mladi aktivno da učestvuju u kreiranju i sprovođenju omladinske politike (video)

Učenički parlament je prvi korak ka demokratiji, jer se kroz učešće u njegovom radu mladi uče uvažavanju različitosti, kulturi dijaloga i ostalim vrijednostima demokratije, poručio je izvršni direktor Bjelopoljskog demokratskog centra, Zdravko Janjušević.

Gostujući u emisiji „Šta može NVO“, Radija Bijelo Polje, Janušević je istakao da su upravo u cilju  podsticanja mladih da aktivno učestvuju, kako u kreiranju, tako i u sprovođenju omladinske politike, na svim nivoima, pokrenuli projekat „Aktivni učenički parlamenti“.

„Kroz učešće u učeničkom parlamentu, mladi trasiraju put ka još ozbiljnijem aktivizmu, kojim će širiti svijest o tome da ni jedan građanin nije i ne smije biti nijemi posmatrač, već aktivan učesnik svih pitanja od značaja za društvo. Upravo to je ono što nas je podstaklo da započnemo jedan ovakav projekat, kao i to što mladi nemaju dovoljno prilike, niti mogućnosti, da kažu koje su to njihove potrebe, ali i problemi“, kazao je izvršni direktor Bjelopoljskog demokratskog centra, napominjući da su podršku za realizaciju projekta „Aktivni učenički parlamenti“ dobili od opštinske Komisije za dodjelu sredstava nevladinim organizacijama.

Janjušević je naglasio da su njihova ranija istraživanja pokazala da mladi nijesu dovoljno uključeni u sve društvene procese, a nažalost, pandemija virusa korona je dodatno uticala opadanje omladinskog aktivizma.

„I pored toga što smo u pripremi implementacije ovog projekta  imali određene podatke, mi svakako planiramo još jedno istraživanje, odnosno anketni upitnik, kojim će biti obuhvaćeno oko 200 ispitanika, posebno mladih iz tri bjelopoljske srednje škole. Rezultate tog istraživanja ćemo predstaviti javnosti, kao i preporuke i mjere koje će proizaći iz njega, a sve sa ciljem da unaprijedimo položaj mladih i da damo doprinos daljem razvoju omladinske politike“, podvukao je Janjušević.

On je naveo i da očekuje i proaktivan pristup škola.

„Već danas smo im uputili dopis o realizaciji ovog projkta, zatražili smo određene infromacije koje se tiču učeničkih parlamenata i više sam nego ubijeđen da će biti otvoreni za saradnju, jer je to i u interesu samih škola“, dodao je izvršni direktor Bjelopoljskog demokratskog centra.

Kako  je kazao, učenički parlamenti su forum demokratije na lokalnom nivou, kao i polazna tačka za razvoj demokratskih kapaciteta, ali i za oblikovanje mladih kroz život.

„Mora se voditi računa da im se već u tom uzrastu omogući uključivanje u društvene procese, jer na taj nači će mladi će uspjeti kasnije da prepoznaju određene situacije, da na adekvatan način odgovore izazovima... Nepohodno je upravo iz tih razloga raditi na aktivaciji učeničkih parlamenta, kao i na revitalizaciji omladinskog aktivizma, jer jedino tako mlade možemo učiniti korisnim društvu i društvo korisno mladima“, poručio je Janjušević.

Podvukao je i da se kroz učešće u učeničkom parlamentu uče i ljudska prava, a ono, što je posebno važno u ovom trenutku, mladi se uče i toleranicji, suživotu, što je odgovor  na sve devijantne pojave u društvu.

„Mladi od najranijih uzrasta moraju da se na pravi način usmjeravaju i to znajući da oblikuju i sprovode spostvene javne politike“, naglasio je on.

Janjušević je saopštio da će u okviru projekta „Aktivni učenički parlamenti“ organizovati trening za predstavnike učeničkih parlamenata, javnu tribinu “Učešće mladih u kreiranju i sprovođenju omladinske politike”, tri info-dana za srednjoškolce, a sprovodiće i kampanju o učeničkim parlamentima.

„Nakon realizacije projketa mi  ne smijemo stati sa aktivnostima, moramo da animiramo mlade, da ih uključimo, umrežimo, pomognemo im da uspostave saradnju sa lokalnim institucijama i organizacijama, jer ne može se o mladim odljučivati bez njih, oni su naša budućnost i u njih moramo ulagati“, zaključio je izvršni direktor Bjelopoljskog demokratskog centra, Zdravko Janjušević.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto I video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević, Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE