Objavljen treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava, zainteresovano više od 200 Bjelopoljaca

Zavod za zapošljavanje Crne Gore objavio je danas treći javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje, u iznosu od 3 do 7.5 hiljada eura, saopštila je načelnica Biroa rada Bijelo Polje, Slađana Nedović.

Kako je navela, ukupan iznos koji je na raspolaganju za ovaj Javni poziv je 1.181.000 eura, čime se omogućava otvaranje oko 160 novih radnih mjesta, odnosno preduzeća.

Pravo prijave, prema riječima Nedović,  imaju nezaposlena lica koja su na evidenciji Zavoda minimum četiri mjeseca u kontinuitetu na dan objave poziva, što predstavlja eliminatorni uslov za učešće.

“Pozivamo sve, koji to do sada nijesu učinili, da se jave svojim savjetnicima, iskažu interesovanje, nakon čega ulaze u proces”, kazala je načelnica Biroa rada Bijelo Polje, napominjući da su i u trećem pozivu prioritetne ciljne grupe mladi, žene i dugotrajno nezaposlena lica.

Ona je navela da je do danas interesovanje za treći Javni poziv iskazalo čak 221 lice iz Bijelog Polja.

“Mi smo u kontinuitetu informisali nezaposlena lica, od završetka drugog poziva, pa do danas. Interesovanje zaista raste, ljudi su prepoznali svoju šansu u ovome, naročito jer su sredstava bespovratna, naravno, ukoliko se adekvatno troše i u skladu sa biznis planom”, navela je Nedović.

Saopštila je i da u ponedjeljak počinju informativno-motivacione radionice, koje su obavezne i koje predstavljaju uslov za predaju biznis plana.

“Radionice se organizuju sa ciljem da se zainteresovana lica detaljnije informišu o ovom Javnom pozivu, da im se pojasni postupak prijave, popunjavanja aplikativnog formulara, kao i da im se daju savjeti i smjernice za pisanje biznis planova. Takođe, imamo podršku i Udruženja računovođa Bijelog Polja, koji će učestvovati na volonterskoj osnovi i koji će im jasnije prezentovati Zakon o porezu, način registracije preduzeća, a daće im odgovore i na sva pitanja koja se odnose na poslovanje preduzeća”, podvukla je  načelnica Biroa rada Bijelo Polje, Slađana Nedović, ističući da je rok za predaju prijedloga projekata 31. maj, u 15 sati.

Istakla je i da lica prilikom kreiranja i izrade biznis ideje, odnosno plana, treba da daju neki svoj lični pečat, te da mogu i svojim riječima sve pojasniti, ali vodeći računa da na taj način ujedno daju odgvore na sva ona pitanja koja se nalaze u samom formularu biznis plana.

Nedović je podsjetila da je u okviru prethodna dva poziva podršku Zavoda za zapošljavanje dobilo 308 lica iz Crne Gore, od čega 34 iz Bijelog Polja.

“U okviru  prvog poziva podržano je devet lica iz Bijelog Polja, dok je u okviru drugog njih 25 sklopilo ugovor sa Zavodom za zapošljavanje o realizaciji svojih biznis ideja”, napomenula je ona.

Podjsetimo, Program grantova za samozapošljavanje i pokretanje biznisa je direktni grant, vrijedan 3,5 miliona eura, koji kofinansiraju Evropska unija i Vlada Crne Gore.

Projekat “Program grantova za samozapošljavanje” je dio 18 miliona vrijednog Programa EU-CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu (SOPEES) a koji se finansira iz pretpristupnih fondova EU (IPA II).

Autorka: Sanja Dulović

 Foto: arhiva RBP

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE