Mladost još jednom pokazala koliko je vrijedna izvorna narodna muzika

Drugi po redu koncert u okviru projekta "Festival izvorne muzike" čiji je nosilac NVO “Muzička baština”, održan je večeras u velikoj sali Centra za kulturu. Sa izvornim pjesmama svih naroda koji žive u Crnoj Gori, publici su se predstavili učenici bjelopoljskih srednjih škola.

Kako je kazao direktor te nevladine organizacije, profesor Almir Martinović, festival je organizovan sa željom da sačuvaju od zaborava i promovišu najljepše izvorne pjesme, ali i da ujedno edukuju mlade naraštaje o crnogorskom  muzičkom nasleđu.

"Večeras je maladost još jednom pokazala koliko je vrijedna izvorna narodna muzika i kako treba da se njeguje. Pored srednjoškolaca pjevača, predstavili su se mladi harmonikaši koji su budućnost ovog grada kada je muzika u pitanju. U cilju očuvanja muzičke tradicije i njegovanja narodne pjesme i njenog prenošenja mladim generacijama moramo animirati i sve one mlade ljude koji sviraju i gitaru i harmoniku ili neki drugi instument, jer na takav način mlade naraštaje edukujemo o našem muzičkom nasleđu“, kazao je Martinović.

On je napomenuo da će se u okviru projekta krajem juna održati još jedan koncert nazvan “Veče bjelopoljske harmonike” gdje će, pored mladih ljudi koji sviraju harmoniku, nastupiti i naši sugrađani koji su nekada svirali ovaj instrument.  

Večeras kao gost nastupio je i  Mojkovčanin Dražen Baković, učenik srednje muzičke škole i bivši učesnik Pinkovih zvjezdica koji se bjelopoljskoj publici predstavio sa pjesmom "Grana od bora“.

„Od malih nogu naučio sam da je prava vrijednost upravo u staroj izvornoj pjesmi. One mi se sviđaju, volim da ih pjevam i večeras sam sa sa zadovoljstvom odazvao pozivu profesora Martinovića“, kazao je Dražen.

 

Autorka i foto: Vanja Šabanović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE