Petnjičani zasmijali bjelopoljsku publiku (VIDEO)

Druga festivalska noć bila je prilika da se bjelopoljskoj publici predstavi jedno od najmalađih pozorišnih trupa u Crnoj Gori, Pozorišno društvo“Divan“ iz Petnjice sa predstavom „Pismo za mamu“ za koju je tekst i režiju uradio Reho Ramčilović.

I ako je ovo njihovo drugo pojavljivanje na Festivalu Dramskih Amatera, predstava mladih pozorišnih talenata iz Petnjice naišla je na lijep prijem kod bjelopoljske publike. Mladi glumci koji uglavnom čine stalnu postavku ovog pozorišnog ansambla, na sceni su pokazali svoj entuzijazam i ljubav prema toj umjetnosti. Za njihovu razigranost na pozorišnim daskama bio je zadužen Reho Ramčilović predsjednik i osnivač društva.

„Predstava je vezana za naš bihorski kraj, dosta je dinamična i govori o poštaru Hasu, koji je, raznoseći poštu, malo zastranio u pokušaju da prevari žene u mjestu, a s obzirom da se radi o patrijahalnoj sredini on na kraju ispašta i bude kažnjen za svoja nedjela“ kazao je Ramčilović.

 

On je podsjetio da je „Divan“ uspješno predstavljen bjelopoljskoj publici prije tri godine sa predstavom Dragana Koprivice „Čovjek za sve” sa kojom su nastupali širom Crne Gore i regiona, a sa predstavom “Doktor uspješan, pacijent umro” za koju je sam napisao tekst, imali su gostovanja u Luksemburgu, Švajcarskoj i Njemačkoj, kao i Sarajevu, Tuzli, Novom Pazaru.

FDA- CG poslužio je kulturnim stvaraocima da razmijene svoja umjetnička iskustva, ali i da porazgovaraju o mogućnostima na tom polju. Zaključak je ,kažu Petnjičani, da je u malim sredinama kao što je njihova, temelj kulturne afirmacije mladih ogromna volja i entuzijazam, te da bi trebalo u svakoj lokalnoj sredini da bude prepoznato i podržano sa svih adresa koje mogu da unaprijede i pomognu razvoj kulture.

“Dalji planovi su da nastavimo da radimo. Ova djeca, i ako nemaju materijalnu satisfakciju, sa velikom ljubavlju rade ovaj posao i ja ću učiniti sve da ovo pozorišno društvo opstane i radi još dugi niz godina” istakao je Ramčilović.

 

Autorka: Vanja Šabanović

Foto: Vladimir Jelić