Izgrađen hidro-masažni bazen u „Tisi“, razvijaju nove usluge socijalne zaštite (video)

U sklopu Dnevnog centra  „Tisa“ izgrađen je hidro-masažni bazen, čime su se stekli uslovi za uvođenje novih terapija,  kojima će se unaprijediti  kvalitet života djece i mladih sa smetnjama u razvoju u Bijelom Polju, saopštio je direktor te ustanove, Ensad Omerović.

On je na okruglom stolu „Dječija i socijalna zaštita“, održanom danas u Bijelom Polju, istakao da će bazen uskoro biti i zvanično otvoren.

„Hidro-masažni bazen izgrađen je u okviru projekta ’Nove usluge socijalne zaštite za poboljšani kvalitet života’, koji realizujemo u saradnji sa Dnevnim centrom za djecu sa smetnjama u razvoju i OSI iz Nikšića. Zahvaljujući izgradnji ovog bazena, površine oko 30m2, sada imamo uslove i za hidro-masažne terapije, koje će omogućiti da djeca sa smetnjama razvijaju logo motoriku, a određene vježbe će im pomoći da lakše obavljaju neke svakodnevne aktivnosti“, kazao je Omerović, dodajući da projekat finansira Ministarstvo finansija, odnosno Vlada Crne Gore i Evropska unija.

Takođe, u okviru ovog projekta, prema riječima direktora „Tise“,  opremili su i kabinet asistivne tehnologije, čime će se omogućiti djeci da bolje komuniciraju i da upotrebom savremene tehnologije i aparata urade one stvari koje do sada nijesu mogli.

„Krajem ove nedjelje planirana je edukacija zaposlenih iz našeg i nikšićkog dnevnog centra za asisitivnu tehnologiju.  Oprema je već nabavljena i isporučena našim dnevnim centrima, tako da ćemo na taj način dobiti još jednu uslugu i dodatno unaprijediti rad naše ustanove“, istakao je Omerović.

Omerović je napomenuo i da je jedna od važnijih aktivnosti projekta „Nove usluge socijalne zaštite za poboljšani kvalitet života“, koji se završava krajem avgusta, uvođenje nove radno-okupacione radionice.

 „Riječ je o art okupaciji, naši zaposleni su već prošli obuku, tako da će sada djeca iz našeg dnevnog centra izrađivati i nakti, kao i predmete od vune i platna. Ovim smo i zaokružili taj segment radno-okupacionih terapija, ali svakako da se ne zaustavljamo na ovome“, dodao je on.

Na okruglom stolu „Dječija i socijalna zaštite“ o zakonodavnom okviru i međunarodnim standardima koji se odnose na  djecu i mlade sa smetnjama u razvoju govorio je i Goran Kuševija.

Kuševija je istakao da je država Crna Gora u proteklom periodu otvorila 15 dnevnih boravaka  za djecu sa smetnajma u razvoju, ali i naglasio da još uvijek ima prostora za dalje unapređenje u ovoj oblasti.

„Otvaranje tih centara je veliki iskorak , svi oni su licencirani, što znači da zadovoljavaju normative i te minimalne standarde za pružanje te vrste usluge. Dakle, za sve te usluge koje se pružaju postoje normativi i standardi, koji garantuju da se usluga pruža na kvalitetan i adekvatan način. Međutim, ne terba se zaustaviti na ovome, već djeci, mladima sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom treba u kontinutetu pružati adekvatnu zaštitu i njegu, ali i razvijate nove usluge“, naglasio je Kuševija.

Kazao je i da preporuke Komiteta o pravima djeteta i Komiteta o pravima osoba sa invaliditetom ukazuju na niz postupaka koje treba unaprijediti u Crnoj Gori.

 „Iskreno se nadam da ćemo uspjeti da ispoštujemo sve te preporuke i da ćemo zadovoljiti evropske standarde u ovoj oblasti“, poručio je on.

Posebno je naglasio činjenicu da je opština Bijelo Polje prva u Crnoj Gori u kojoj je otvoren dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, te da se se u bjelopoljskoj opštini gaji poseban senzibilitet prema ranjivim kategorijama.

Na danšnjem okruglom stolu o dječijoj i socijalnoj zaštiti govorili su i predstavnici nevladinog sektora, institucija na lokalnom nivou, kao i predstavnici drugih crnogorskih dnevnih centara.

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE