,,Pismo za mamu” najbolji prikaz Bihorskog kraja (video)

Razgovor o predstavi ,,Pismo za mamu”, pozorišnog društva ,,Divan“ iz Petnjice, koja je izvedena sinoć u okviru Festivala dramskih amatera, održan je danas u bašti Centra za kulturu.

Predstava ,,Pismo za mamu”, reditelja Reha Ramčilovića oduševila je bjelopoljsku publiku, a komentare o ovom komadu danas su iznijeli reditelj, glumice, i glumac bjelopoljskog pozorišta, Petar Novaković.

Prema riječima reditelja, Reha Ramčilovića, predstava je tematika Petnjičkog kraja, i govori, kako je kazao, o dešavanjima na tom području.

,,Jedna autentična priča iz našeg Bihora, u kojoj poštar Haso raznosi poštu i pokušava da prevari žene u kraju, zbog čega kasnije biva kažnjen za svoja nedjela. Jesam profesor književnosti, ali uglavnom sam se držao lokalizma, odnosno, onog izvornog jezika našeg kraja. Smatram da je naš jezik autentičan, a samim tim i predstava”, dodaje Ramčilović.

Glumica Samra Ličina, zadovoljna je izvođenjem predstave u Bijelom Polju. Danas je kazala da joj je drago što su se predstavili komadom koji najbolje opisuje njihov kraj.

,,Bilo je teško kada smo tek počeli da pripremamo predstavu, ali, kako je vrijeme prolazilo bilo je lakše. Mislim da smo se predstavili u najboljem svjetlu”, kazala je Samra.

Akademski glumac, Petar Novaković, komentarišući predstavu ,,Pismo za mamu”, kazao je da je pristup komadu lijepo urađen.

,,Svi su lijepo radili na svojim karakterima, izgleda čak i previše koliko su ušli u karakterizaciju. Mislim da su dobri što se tiče motiva, na par momenata nemamo završetak priče i mislim da bi bilo dobro da se uvedu svi likovi, da ostanemo u dramskoj strukturi imamo i imamo treći čin”, naveo je Novaković.

Suprugu poštara Hasa tumačila je mlada glumica Almina Ličina, koja je kazala, da, iako je uloga manja, ima veliki značaj u predstavi.

,,Otkrivam tu tajnu donekle, i nije mi svejedno. Poznavajući naš kraj, vjerujem da sam dobro prikazala ulogu, i nekako sam se kroz nju saosjetila sa ženama koje su tada živjele, i doživjele isto kao ja”, iskrena je ona.

Pozorišno društvo ,,Divan” iz Petnjice, osnovano je 2015. godine, a prije tri godine imali su prvo pojavljivanje na sceni.

Moderator današnjeg razgovora o predstavi ,,Pismo za mamu” bio je novinar i publicist, Vanja Kovačević.

 

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE