Uz dobru organizaciju i posvećenost poslu na selu se dobro živi, poručile Stanojka Joksimović i Elvira Mulić (video)

Gošće u emisiji “O selu i poljoprivredi” Radija Bijelo Polje bile su Stanojka Joksimović iz Rasova, koja se bavi sakupljanjem i preradom ljekobilja i Elvira Mulić iz Orahovice, poznata po proizvodnji kvalitetnog  sira. One su na pravi način iskoristile mogućnosti koje nudi selo, i godinama se, uspješno, bave poslovima koje vole i od kojih, one i njihove porodice, pristojno žive.

Iako je  imala priliku da sa suprugom proputuje cijeli svijet, Stanojka Joksimović je ipak, odlučila da se vrati u „oazu zdravlja“, kako naziva svoje Rasovo i tu otpočne porodični biznis. I zbog te svoje odluke se, kaže, nije pokajala.

„Što se tiče sakupljanja ljekovitog bilja dosta smo postigli, ostvarili smo ime, jer smo se na tržištu izborili kvalitetom. Prikupljamo samoniklo planinsko ljekovito bilje, a za kvalitet naših čajeva i preparata dobijali smo brojne nagrade. Izlagali smo na Sajmu ekologije i turizma u Budvi,  na Festivalu zdravlja i zdravih stilova života u Podgorici,  i na sajmu „Najbolje iz Crne Gore“.  U ovom poslu me održava samo ljubav. Više mi znači činjenica što sam svojim čajevima i tinkturama pomogla nečijem ozdravljenju, nego novac koji sam zaradila od prodaje ljekobilja“, priča Stanojka. Osim preradom ljekobilja, Stanojka se na porodičnom imanju u Rasovu  bavi i voćarstvom, kao i proizvodnjom domaćeg soka, za koji je, naglašava, ipak najviše zaslužna njena snaha.

Elvira Mulić je, je još jedna u nizu vrijednih i preduzimljivih žena na selu, koja se  uspješno bavi proizvodnjom sira.Od toga posla, kaže, pristojno živi ona i njena porodica. Elvira ne brine za plasman svojih proizvoda, jer sve što proizvede uspije da proda.

„Zadovoljna sam životom na selu i mogućnostima koje ono pruža. Uz dobru organizaciju i posao koji se voli, može lijepo i pristojno da se živi. Iako moj radni  dan traje i do 12 sati, pogotovo ljeti, ipak, moj život ne bih mijenjala za život u gradu. Zahvaljujući pomoći Opštine , uradila sam savremeni objekat, koji će mi omogućiti da unaprijedim i osavremenim proizvodnju. Takođe, planiram i da povećam broj muznih grla, kako bih proizvodila veće količine sira, naravno, uz pomoć supruga i djece. Žena na selu radi od jutra do sjutra, ali na kraju se sve isplati, a ostane i vremena  za druženje, šetnju ili neki hobi“, poručuje Elvira.

Repriza emisije “ O selu i poljoprivredi” biće emitovana na programu Radija Bijelo Polje, večeras od 20:15 časova

 

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE