Ministar Mitrović: Podržaćemo realizaciju kapitalnih projekata u Bijelom Polju (video)

Vlada Crne Gore i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prepoznaju potencijal sjevera i podržaće dalju realizaciju kapitalnih projekata u Bijelom Polju, Ski centra Cmiljača i Đalovića pećine, poručio je ministar Ratko Mitrović.

On je nakon obilaska Ski centra Cmiljača i Đalovića pećine istakao da se radi o jako značajnim projektima, ne samo za Bijelo Polje, već i za cijelu Crnu Goru.

„Mi smo prepoznali potencijal sjevera kao jedan veliki resurs, ništa manji nego što je primorje, a iz tog razloga smo danas tu, da vidimo dokle se stiglo sa ovim velikim investicionim projektima, koji su problemi i šta treba raditi da bi se oni uspješno realizovali“, kazao je ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Govoreći o projektu Ski centar Cmiljača, ministar Mitrović je istakao da tu postoji veći obim radova.

„Postoje veliki radovi na izgradnji puta koji je rekonstruisan, probijena je trasa, urađeni su potporni zidovi, ali nije izgrađen u dužini od 15 km. Ipak, postoji glavni porojekat, te ćemo u budućem periodu raspisati tender za izvođenje tih radova. Takođe, nijesu završeni radovi na 35kw dalekovodu, odabran je izvođač, ali postoje problemi sa izborom opreme. Zato ćemo u narednom periodu razgovarti sa izvođačem  i vidjeti koje je najbolje rješenje“, kazao je Mitrović.

Ipak, naglasio je i da je projekat koji se odnosi na valoriizaciju Đalovića pećine u većem obimu završen.

„U ovoj fazi radićemo na priključenju na dalekovod, takođe, radićemo na izradi pristupnih puteva, ali i na problemu kako ovaj cijeli prostor urbanistički riješiti“, naveo je ministar Mitrović i sugerisao predsjedniku Opštine da se posebna pažnja, kada je u pitanju to područje, posveti upravo pitanju urbanizacije, kako ne bi došlo do  nekontrolisanog urbanističkog razvoja, kao što je slučaj na primorju.

Istakao je i da su budžetom planirali izgradnju i finansiranje realizacije ovih projekata.

„Tako da ćemo u budućem periodu napraviti dinamičke planove onoga što ćemo realizovati do kraja ove godine, ali i pokušati da definišemo period u kojem bi mogli da kompletno završimo projekte od velikog značaja za Bijelo Polje i Crnu Goru“, poručio je ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović.

Važnost ovih projekata istakao je i direktor Uprava javnih radova, Boro Lučić, koji je takođe obećao da će učiniti sve da se ubrza dinamika radova, s obzirom da je građevinska sezona na sjeveru ograničena vremenskim uslovima.

„Zato ćemo se potruditi da što veći dio posla završimo ove gdoine, a onda ćemo pripremiti sve što bude potrebno za nastavk radova sledeće godine i da privdemo kraju projekat Ski centra Cmiljača i Đalovića pećine“,  naveo je Lučić.

On je naglasio da je projekat valorizacije Đalovića pećine jedan od ljepših projekata koje Crna Gora može da ima i da ćemo po njemu biti unikatni.

„Siguran sam da u Crnoj Gori ima još ovakvih mjesta koja nijesu otkrivena i valorizovana i ovo može da bude primjer kako nešto u skladu sa priodnim i održivim razvojem može da se  uradi. Siguran sam da će i Uprava javnih radova i Vlada Crne Gore raditi na ovakvim projektima i da ćemo nastaviti da razvijamo i sjever i primorje, jer zaista imamo šta da ponudimo, a to su ljepote naše zemlje, od mora i primorja do planina na sjeveru“, poručio je direktor Uprava javnih radova, Boro Lučić.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, kazao je da mu je posebno drago što su ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović, kao i direktor Uprave javnih radova Boro Lučić, imali priliku da se na licu mjesta uvjere u značaj kapitalnih projekata Bijelog Polja, Ski centra Cmiljača i Đalovića pećine.

„Drago mi je što su posjetili Bijelo Polje i što su na licu mjesta vidjeli dinamiku izvođenja radova i što su vidjeli  i shvatili značaj ovih projekata i za Bijelo Polje i za Crnu Goru. Dobili smo obećanje da će se ovi radovi nastaviti, ali mi očekujemo da se i ubrzaju, kako bi što prije bili operativni i kako bi što prije zaposlili ljude, doveli  turiste, pokazali da sjever Crne Gore  i Bijelo Polje mogu da budu paritetni jugu, a da potom, zajedno sa turističkim potencijalima juga dobijemo jedinstvu ponudu kako bi što više turista doveli u Bijelo Polje i Crnu Goru“, poručio je predsjednik Petar Smolović.

Delegacije Vlade Crne Gore i Opštine Bijelo Polje  obišle su danas i  Vizitoring centar u Bistrici.

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić