Upis u Srednju stručnu školu počinje 28. juna, kreirali tri nova obrazovna programa (video)

Upis u bjelopoljsku Srednju stručnu školu počinje 28. juna i trajaće do 2. jula, a ova obrazovna ustanova budućim srednjoškolcima nudi niz kvalitetnih obrazovnih programa, kazao je danas direktor Semir Balić.

Gostujući u emisiji “Riječ o školstvu”, Radija Bijelo Polje, istakao je da su prateći potrebe privrede Bijelog Polja i Crne Gore kreirali i nove obrazovne profile, koje mlade Bijelog Polja mogu po završetku srednjoškolskog obrazovanja učiniti konkurentnim na tržištu rada.

“Mi svake godine radimo ispitivanje tržišta, a na osnovu toga kreiramo upisnu politiku. Raduje nas i podrška Opštine u tome, jer je formirala tim za deficitarne kadrove, tako da će se u narednom periodu uspostaviti saradnja sa resornim ministarstvom,  Privrednom komorom, Udruženjem poslodavaca i Centrom za stručno obrazovanje, kako bi se promovisala deficitarna zanimanja i kako bi se obrazovni programi usklađivali sa potrebama tržišta rada”, kazao je direktor Balić.

Istakao je da je u toku izrada novih modularizovannih programa, koji će biti usklađeni sa potrebama tržista rada.

“Mi uvodimo tri nova obrazovna profila, tehničar auto-mehatronike, hotelijersko-trusitički tehničar i instalater za termo-tehničke sisteme. Nadamo se da će budući srednjoškolci u njima prepoznati svoju šansu, a već sada možemo da im poručimo da u školi imamo sve uslove i za kvalitetnu praktičnu nastavu, tako da će već po završetku škole biti spremni za tržište rada”, naglasio je direktor Srednje stručne škole, dodajuću da su to perspektivna zanimanja.

Balić je saopštio da će i ove godine upisati jedno odjeljenje Farmaceutskog tehničara,  kao i Carinskog špeditera, naglašavajući da su to smjerovi za koje vlada veliko interesovanje.

“Tehničar za špediciju, carinu i organizaciju tarnasporta je smjer za koji upis vršimo svake druge godine, a s obzirom da ga nije bilo prošle, ove godine ćemo upisati jedno odjeljenje. Sa druge strane, ove školske godine neće biti upisa za smjer Prehrambeni tehničar, ali već naredne hoće”, naveo je on, napominjući da nema velikih promjena što se tiče trećeg stepena, te će učenike nastaviti da obučavaju za zanimanja kuvar, konobar, pekar, auto mehaničar, prodavac.

Direktor Balić je saopštio da će upis biti online, ali napomenuo da su već formirali i Komisiju za upis, te će učenici moći da i na taj način predaju dokumenta.

“Imamo zaista persprektivne smjerove, pa se nadam da će oni privući buduće srednjoškolce. Takođe, imamo jako kvalitetan nastavni kadar, odlične uslove za parktičnu nastavu, radimo i na unapređenju dualnog obrazovanja, tako da sam siguran da je Srednja stručna škola odličan izbore za one koji žele da se edukuju i da se obuče za određena zanimanja i zanate”, podvukao je Balić.

Ove godine, kako je saopštio, oko 200 učenika završilo je Srednju stručnu školu,  a uvjeren je da će svi oni naći svoje mjesto na tržištu rada, kao i da imaju odličnu podlogu za nastavak školovanja i obrazovanja.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE