Hamlet i moderno doba

„Hamlet u doba marketinga“ naziv je predstave koja je večeras odigrana na daskama bjelopoljskog pozorišta u okviru Festivala dramskih amatera Crne Gore.

Razigrani mladi ansambl Dramskog studija Centra za kulturu Rožaje, kroz pokret, scensku igru i emocije pokazala je bjelopoljskoj publici da su shvatili poimanja reklama,ali i vrijeme u kojem žive.

Tekstopisac i reditelj Dragan Koprivica je kazao da je ideja nastala iz potrebe da se sučeli naše današnje potrošačko društvo i nemjerljive umjetničke, odnosno književne vrijednosti Šekspirovog Hamleta, drame koja ostaje klasika za sva vremena,a sve je, kako je kazao,  prikazano uz pokušaj, kao tekstopisca i reditelja, da sučeli dva svijeta.

„Neprolazne vrijednosti koje oličava Šekspirova drama Hamlet i prolazne, agresivne, navodne vrijednosti reklama koje su nam, na neki način, život ne samo ispunile, nego i prepunile i kojima se vrši atak na slobodu građanina i čovjeka danas ne samo na Balkanu, već i šire. Ta agresija reklama koja se „štancuje“ od televizija i raznih emisija postaje oličenje jednog sadašnjeg prenapregnutog društva i stavljanja čovjeka u funkciju mašine za reciklažu reklama, a ova predstava je u tom smislu jedan bunt. A, uz dokaz  kako je krenulo kod mene u predstavi, čak ni pozorišna predstava ne može da prođe bez agresije reklama. Dakle, to je po meni neka krajnja instanca, i to je moj lični bunt i pokazivanje da živimo u svijetu žestokih suprotnosti između poezije i jednog agresivnog poimanja kulture preko reklama“ kazao je Koprivica.

Direktor rožajskog Centra za kulturu, Sulejman- Beća Kujević je kazao da glumački ansaml čine uglavnom osnovci i srednjoškolci koji sa scene šalju dobru energiju i pozitivne vibracije.

„Kako i svi tekstovi uvaženog profesora Koprivice, i ovaj je pun sarkazma koji reaguje na devijacije u društvu i na ono što bi trebalo promijeniti. Smatram da je kroz formu drame najbolje pokazati te nedostatke u društvu, na čemu treba poraditi, ne samo iz oblasti kulture, već i iz ostalih sfera života“ kazao je Kujević.

 

Autorka i foto: Vanja Šabanović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE