Otvorena izložba ,,Axis Mundi” Amine Ademagić

Umjetnička izložba „Axis Mundi“, autorke Amine Ademagić, otvorena je večeras u Kući Rista Ratkovića.

Pored rada sa djecom u školi, Amina se posvetila i slikarstvu, preko kojeg ispoljava svojstvo svog bića, a nedostatak akademskog obrazovanja nadomjestila je u ateljeu Aldemara Ibrahimovića. Publika će u Bijelom Plju moći da pogleda 18 njenih radova.

Otvarajući izložbu, akademski slikar Aldemar Ibrahimović, kazao je da autorka izložbe doživljava svijet na svoj način.

,,Amina transponuje te prirodne oblike u nešto novo, blisko njenom senzibilitetu, ukusu, volji i raspoloženju, i to pomoću jakih boja i veoma hrabro za jednog početnika. Ova autorka može da bude inspiracija onima koji imaju diplome, treba da rade i talentovani su. Uvejren sam da će Amina u budućem periodu napraviti veliki iskorak, i njen put je sigurno nešto što obećava”, naveo je Ibrahimović.

Umjetnica Amina Ademagić, kazala je da joj predstavlja zadovoljstvo što je večeras u gradu pod Obrovom.

,,Ovim putem se zahvaljujem organizatorima na lijepom dočeku, i zaista mi je drago što sam večeras sa vama. Posebnu zahvalčnost dugujem mom mentoru Aldemaru Ibrahimoviću. Već odavno postoji želja da se bavim ovim poslom, i eto, tri godine sam tu. Predstavila sam slike iz dva ciklusa, koje sam radila u tehnici ulje na platnu. Inspiraciju obično pronalazim u svom privatnom okruženju koje je bogato prirodom”, navela je Ademagić.

Pojašnjava da naziv izložbe ,,Axis Mundi” ima slikovito značenje.

,,Axis Mundi” označava središte svijeta. U mitologiji je prikazano kao drvo, što je i usko vezano za prirodu kao središte svijeta”, navodi Amina.

Istoričarka umjetnosti, Ljiljana Zeković, u osvrtu o stvaralaštvu autorke, kazala je da  likovno djelo Amine Ademagić ekspresivnog izraza karakteriše lirski intonirana nota, na koju skreće pažnju literarnim odrednicama radova: Čarolija svitanja, Smiraj dana, Crveni horizont, Tajnovita igra, Purpurno jutro i druge.

Amina Ademagić rođena je u Rožajama. Završila je Učiteljski fakultet beogradskog Univerziteta u Novom Pazaru, kao i akademske master studije. Slikarstvo je usavršavala u ateljeu akademskog slikara Aldemara Ibrahimovića.

Samostalno je izlagala u Rožajama, Podgorici i na kolektivnoj izložbi Azerbejdžan 2021.

Izložbu organizuju JU Ratkovićeve večeri poezije.

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Dalibor Rakočević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.