Bjelopoljskoj publici dočaran duh drevnog Kotora i bogata tradicija Boke Kotorske

Multimedijalno veče „Stari Kotor u Bijelom Polju“, u organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i JU Ratkovićeve večeri poezije, a uz podršku turističkih organizacija Kotora i Bijelog Polja, održano je večeras u Kući Rista Ratkovića.

Kazivanjem o bokeškim predanjima, Dobrotskoj čipki, botunadama, učešćem klapa, bokeškim folklornim igrama i drugim programskim segmentima, bjelopoljskoj publici dočaran je  duh drevnog Kotora i bogata tradicija Boke Kotorske.

Cilj večerašnjeg umjetničkog programa, kojim je nastavljena manifestacija “Svi smo Crna Gora – bogastvo različitosti”, jeste promocija i očuvanje bogatstva i vrijednosti kulture, tradicije i specifičnosti manjinskih nacionalnih zajednica, kazao je direktor Centra za očuvaje i razvoj kulture manjina, Salko Luboder.

“Cilj ove manifestacije je da ukaže na kulture manjinskih nacionalnih zajednica i to kao neodvojivi dio  bogate crnogorske kulturne baštine. Takođe, ovim programom želimo da damo doprinos jačanju spone između sjevera i juga, da se dah primorja osjeti ovdje u Bijelom Polju, kao centru sjevernog regiona”, kazao je Luboder otvarajući ovo umjetničko veče i dodao da se posredstvom kulture i umjetnosti ljudi bolje upoznaju, “a kada se bolje poznajemo, bolje ćemo se i razumjeti”.

Bijelo Polje, kao multikulturalni i multinacionalni grad, uvijek se raduje ovakvim programima, a i Kuća Rista Ratkovića uvijek je otvorena za manifestacije ovog tipa, kazao je direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, Kemal Musić.

“Kotor i Bijelo Polje povezuje jedna prelijepa priča još iz perioda prije Prvog svjetskog rata, a to je priča o tadašnjim trgovcima, Abazu i Đuru, koji su imali sobe jedan kod drugog, koje i dan danas njihovi potomci čuvaju. Taj prijateljski odnos je tardicionalan, a mi nastavljamo da ga njegujemo ovakvim umjetničkim programima”, istakao je Musić.

U večerašnjem programu učestvovali su klapa “Marisi”, Mila Moškov, Folklorni ansambl "Nikola Đurković"  i Dolores Fabian, a bjelopoljsku publiku pozdravili su i direktori turističkih organizacija Kotora i Bijelog Polja, Mirza Krcić i Violeta Obradović.

Programi manifestacije “Svi smo Crna Gora – bogastvo različitosti”, koju je još prošle godine pokrenuo Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, biće nastavljeni i u drugim crnogorskim gradovima.

Autorka I foto: Sanja Dulović