Krivokapić: Crna Gora je država svih, u Vladi imate sigurnog partnera za razvoj biznisa (video)

Vlada Crne Gore je izabrala put  pametnog, održivog i inkluzivnog rasta, a da bi to ostvarila, neophodno je povećanje ekonomske konkuretnosti, odnosno stvaranje poslovnog ambijenta koji će ubrzati ekonomski razvoj, poručio je danas u Bijelom Polju premijer Zdravko Krivokapić.

On je istakao da je zato neophodno omogućiti svima koji žele da Crna Gora bude prosperitenija zemlja, da investiraju u nju, zajednički sagledavajući šta je to u ovom trenutku najbolje uraditi.

„U zadnjem vremnskom periodu smo imali intezivnu saradnju sa dijasporom, a bez obzira da li je migracija sa ovih prostora bila ekonomska ili politička, mi nemamo nikakve predrasude,  mi njih ne gledamo kao glasače koji dolaze samo u onom trenutku kada se dešavaju izbori, oni su građani koji imaju ovdje svoje ognjište i koji su vezani za Crnu Goru i to iskazuju vrlo često i emotivnije, nego mi koji ovdje permanteno živimo i radimo. Uvijek  ćemo naći one dodirne tačke koje  nas spaju, a sve u interesu da Crna Gora bude najbolje mjesto pod kapom nebeskom“, poručio je Krivokapić.

Predsjednik Vlade je istakao da je korupcija u Crnoj Gori nulta, te da niko ne može ’reketirati’ one koji žele da investiraju u našu zemlju.

„Tamo gdje vlada korupcija nema sreće“, dodao je on.

Krivokapić je kazao da je Crna Gora država svih, bez obzira na vjeru i naciju, te poručio da će do 2025. godine prosječna plata u Crnoj Gori biti oko 1000 eura.

„Ja vam garantujem, prvi put to izgovaram, ako ova vlada bude trajala do 2028. godine, odnosno dva mandata, 2025. godine, ako se ostvari samo 50 % od onoga što smo zacrtali, prosječna plata u Crnoj Gori će biti oko 1000 eura, to je duplo više nego sada. Ako građani ne osjete boljitak, onda nema ni prave demokratije, niti građanske Crne Gore, niti evropske, niti ekološke. Jedino ekonomskim razvojem možemo da pobijedImo sve neprijatlje koji su se urutili protiv Crne Gore, jedino zajedno, pogledom u budućnost“, rekao je premijer.

Poručio je i da će 2022. godina biti godina gradilišta u Crnoj Gori.

„Ulaganje u infrastruktu je prioritet, svaki euro ćemo uložiti u infratstiku, bolnice, škole, a garantujem i da će Crna Gora imati jedan veliki poljoprivredni kombinat i to na sjeveru, koji će biti cjelovit“, kazao je premijer Krivokapić.

Da Vlada Crne Gore radi na stvarnju drštva u kojem će svi imati jednake šanse, kazao je i ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić.

„Ova Vlada prihvata sva raseljena lica, kompltnu dijasporu, kao svoje građane, ne pravimo razliku na one koji su tu i one koji su otišli“, kazao je Bojanić.

Ministar je istakao i da je dijaspora favorizovana iz samo jednog razloga, zbog emocije prema svojoj domovini.

„ Ukoliko nemate emociju u biznisu, neće biti uspješni, uprkos profitu , a sasvim sam sigruran da dijaspora ima emociju da ulaže u svoj grad, kako bi se vratili i bili svoji na svome“, kazao je ministar Bojanić, poručujući da u Vladi svi imaju partnera za razvoj  biznisa.

Da je stvaranje i unapređivanje uslova za uključenje dijapsore u društevni, ekonosmki i politički sistem zadatak Vlada Crne Gore, kazao je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

„Ministartvo ekonomskog razvoja i Vlada Crne Gore je vaš najveći partenr, da vaše znanje, iskustvo i kapital stavite na raspolaganje, kako bi zajedničkim snagama stvorili poželjan psolovni ambijent i učinili našu državu ekosnomki jačom i poželjnijom za život“, istakao je Milatović.

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore, Nikola Rovčanin, poručio je da će EPCG biti lokomotiva privrednog razvoja Crne Gore.

„Kroz investicije ćemo obezbijediti nova radna mjesta i pozivam investitore i ljude iz dijaspore, vrata Elektropriovrede Crne Gore su širom otvorena, spremni smo za svaku saradnju“, poručio je on.

Na trećem panelu, organizovanom u okviru Biznis foruma, govorili su i predsjednik Izvršnog odbora Torkam Holdinga, Mahmut Dereli, kao i vlasnik Radević Estate Winery, Goran Radević.

Biznis forum održan je u okviru manifestacije „Dani dijaspore-iseljenika“, koju organizuje Uprava za saradnju sa dijasporom.

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić