„Pandemija korona virusa dodatno otežala položaj OSI“ (video)

Pandemija korona virusa dodatno je otežala položaj osoba sa invaliditetom, kao i sam rad udruženja i organizacija koje se bore za njihov bolji i kvalitetniji život, ocijenila je predsjednica Udruženja oboljelih od multipleskleroze, Lidija Guberinić.

Gostujući u emisiji „Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom“, Guberinić je istakla da su OSI ostale bez brojnih servisa podrške, te da imaju više poteškoća u ostvarivanju svojih prava.

„Nije lako biti osoba sa invaliditetom ni u jednom trenutku života, a posebno ne u ovom vremenu pandemije koronavirsa. Ostali smo bez servisa podrške koji su nam neophodni za normalno funkcionisanje, brojne osobe sa invaliditetom su ostale bez posla, nema konkursa za finansiranje projekata, došlo je i do socijalne izolacije, tako da smo sada mnogo dalje od inkluzivnog crnogorskog društva kojem težimo“, kazala je predsjednica Udruženja oboljelih od multipleskleroze.

Guberinić je posebno ukazala na problem ostvarivanja prava na rad, naglašavajući da je to najbolnija tačka osoba sa invaliditetom.

„Bili ste svjedoci razvojnih projekata koje smo realizovali i zahvaljujući kojima smo motivisali  poslodavce da zapošljavaju OSI, radili smo na stručnom osposobljavanju osoba sa invaliditetom, na njihovoj profesionalnoj rehabilitaciji, a sve uz podršku Zavoda za zapošljavanje i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom. Međutim, od pojave korona virusa situacija se znatno pogoršala, mnogi su dobili otkaze, a već godinu dana nije raspisan nijedan konkurs za zapošljavanje OSI, a kasni se i sa refundacijom sredstava poslodavcima koji ih zapošljavaju , tako da svi osjećamo veliki pritisak, a podrške nema“, podvukla je ona.

Predsjednica Udruženja oboljelih od multipleskleroze kazala je da se to negativno odrazilo i na psihu lica sa invaliditetom.

„Zapošljavanje osoba sa invaliditetom nam nije bilo prioriteno isključivo zbog njihove profesionalne rehabilitacije i stručnog osposobljavanja, već i zbog socijalne integracije. Međutim, sada gube samopouzdanje, sigurnost, povlače se u sebe, socijalno distanciraju, pa opet moramo da se vratimo na sami početak i da radimo na njhovom psihološkom osnaživanju“, naglasila je Guberinić.

Izrazila je i zabrinutost jer već godinu dana ministarstva, kako je kazala, ne raspisuju konkurse za finansiranje projekata nevladinih organizacija koje se bave pitanjima OSI.

„Ne znamo šta se dešava sa sredstvima iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, nema refundacije za poslodavce, nema ni grantova, novih ugovora za zapošljavanje, tako da smo zaista u teškoj situacije, ali predaja nije opcija“, rekla je  predsjednica Udruženja oboljelih od multipleskleroze.

Sa druge strane, zahvalni su lokalnoj samoupravi na podršci koju pruža, ali i razočarani što Komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama nije prepoznala značaj njihovih projekata.

„Imamo veliku podršku lokalne sampuprave, koja obezbjeđuje prostor i daje sredstva u iznosu od 150 eura za realizaciju redovnih akttivnosti, a i dobili smo obećanje od predsjednika Opštine da ćemo vrlo brzo imati sastanak, na kojem ćemo razgovarati o aktuelnoj situaciji.  Međutim, žao nam je što Komisija za raspodjelu sredstava NVO nije imala sluha za naše projekte, odnosno projekte onih organizacija koje se zaista bore za bolji položaj OSI“, podvukla je Guberinić.

Iz pomenutih razloga, kako je saopštila, već su  predali Nacrt skupštinskom odboru za izmjene Zakona o finansiranju NVO.

„Naša vizija je inkluzivno crnogorsko društvo, a misija poboljšanje kvaliteta života OSI i tražimo da se to prepozna, da se izdvoje relevantne organizacije i da procjenitelji, koji odlučuju o projektima koji će biti finansirani, budu nezavisni i da imaju minimum pet godina iskustva u radu sa OSI“, poručila je predsjednica Udruženja oboljelih od multipleskleroze, Lidija Guberinić, dodajući da su se obratili i Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, te da se neće zaustaviti dok ne ostvare svoja prava.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević

Tonska realizacija: Zoran Rakočević, Milan Knežević