Matija Pavićević dobitnik brojnih nagrada iz oblasti fizike (video)

Matija Pavićević učenik četvrtog razreda Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović“, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja iz oblasti fizike, a već par mjeseci učestvuje na takmičenju iz robotike koje se održava online.

U emisiji ,,Kreativci“, Radija Bijelo Polje, koja se emituje putem zoom aplikacije, Matija je kazao da je fizika najljepša nauka na svijetu.

,,Oduvijek sam želio da saznam na koji način funkcionišu stvari, a fizika upravo to i proučava, sve procese i pojave u prirodi. Fizici pristupam sa neke druge strane, a za moj uspheh najviše je zaslužna nastavnica iz osnovne škole Nataša Nišavić, a u srednjoj školi profesorica Jela Šćekić. Prepoznale su moj talenat i podržale me u svemu“, dodao je Pavićević.

Ističe da je svaka nagrada njegov veliki uspjeh.  

,,Svaka nagrada mi je jednako važna, jer sam uložio mnogo truda i rada. Izdvojio bih one sa državnog takmičenja, jer zahvaljujući njima stekao sam pravo da se pojavljujem na svjetskim takmičenjima, a ta učešća za mene su veliko iskustvo“, dodao je Pavićević.

Od ljeta ove godine Matija je učesnik takmičenja iz robotike, koje se održava online.

,,Takmičenje se sastoji iz više djelova, jedan je proučavanje konkretnog problema u našoj državi, a koje može da ima rješenje na globalnom nivou. Mi smo kao temu izabrali zdravlje, zbog cijele situacije oko korona virusa. Drugi dio takmičenja jeste sastavljanje robota, koji će izvršavati zadatke pomoću materijala koji smo dobili na početku. To je za mene jedinstveno iskustvo, nažalost, održava se online, i trajaće još deset dana, ali očekivanja su velika. Osim mene, još jedan učenik iz Bijelog Polja učesnik je pomenutog takmičenja“, navodi Matija.

Još uvijek je neodlučan da li će upisati Elektrotehnički fakultet ili Primijenjenu fiziku.

Matija ističe da je put do uspjeha trnovit i pun poteškoća. Savjetuje mladima da moraju shvatiti da ne postoje neuspjesi - već samo rezultati, da ne postoje tragedije već samo poruke, i da ne postoje problemi već samo šanse koje treba prepoznati kao rješenje.

 

Repriza emisije ,,Kreativci" emituje se od 20:15 časova na programu Radija Bijelo Polje. 

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE 

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Prt/scr

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

Video obrada: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE