Krgović: Osmijeh naših štićenika liječi sav umor, ljubav je ono što ih čini posebnim (video)

Djeca sa smetnjama u razvoju imaju potencijal da vode živote koji ih ispunjavaju i da doprinesu socijalnoj, kulturnoj i ekonomskoj vitalnosti svojih zajednica.

Ipak, za njih može biti posebno teško da napreduju, ali uz podršku stručnih radnika Dnevnog centra „Tisa“, mnogi od njih to i uspijevaju.

I Evica Krgović, stručna radnica u „Tisi“, svakodnevno poklanja pažnju djeci i mladima sa smetnjama, te brojnim servisima podrške čini sve kako bi oni živjeli bolje i kvalitetnije.

“Još tokom studija sam osjetila potrebu da se posvetim djeci i mladima sa smetnjama u razvoju, da im pomognem koliko mogu, a zaposlenje u Dnevnom centru ‘Tisa’ mi je i pružilo tu mogućnost. Ovo je izrazito težak posao, ali ujedno i divan. To je zapravo više od posla, to je humani poziv koji od vas zahtijeva posvećenost i požrtvovanost. Nakon nekog vremena više se i ne može napraviti ta jasna granica između nas stručnih radnika i djece, jednostavno se toliko vežete za njih, postajete drugari, zapravo i porodica. Ono što je jako važno istaći, jeste da su oni kao sva druga djeca, samo što zahtijevaju malo više ljubavi i pažnje, to je ono što ih čini posebnim, a mi kroz naš rad nastojimo da im uljepšamo svakodnevni život. Iako to zna nekada da bude prilično naporno i stresno, na kraju dana njihov osmijeh liječi sav umor, otklanja sve teškoće i to je ono što nas motiviše da im se opet vraćamo”, kazala je Krgović u emisiji “Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom”.

Ipak , taj posao, kako je Krgović istakla, nosi sa sobom veliku odgovornost.

“Bezbjednost te djece je naš apsolutni prioritet, zato i imamo određene procedure. Ipak, zna da bude veoma teško, svi imaju različite smetnje i potrebe, tako i da se nekada I mi sami izgubimo, ne znamo kako da odreagujemo, ali smo mali i uigran tim, tako da sve zajednički uspijevamo da prebrodimo”, rekla je Krgović, koja od 2015. godine radi u Dnevnom centru za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju “Tisa”.

Svako dijete ima drugačije potrebe, te u “Tisi” rade sa njima na osnovu individualnih razvojnih planova.

“Svako dijete morate upoznati, morate znati anamnezu njegove bolesti, osluškivati potrebe, prepoznati njegov potencijal, kako bi izvukli maksimum. Zato se za svako dijete izrađuje individualni razvojni plan, koji ima jasne ciljeve, te se njima rukovodimo u radu. Nekada te ciljeve nije lako dostići, ali ne odustujemo, jer i najmanji pomak nam daje motivaciju da dalje radimo sa njima”, pojasnila je stručna radnica “Tise”.

U “Tisi” neumorno rade na poboljašnju uslova za boravak u centru, kako u infrastrukturnom smislu, tako i kroz uvođenje niza novih terapija, što zahtijeva i edukaciju stručnih radnika.

“Tokom proteklih godina sam prošla niz seminara, pohađala sam razne obuke, kako bi djeci i mladima pružila što kvalitetniju podršku. Baš nedavno su završeni seminari za art-okupaciju i asistivnu tehnologiju. Moram istaći da djeca posebno vole art-okupacione terapije, koje podrazumijevaju rad sa vunom, svilom i dekupaž tehniku, tako da kroz kreativan rad mogu da izraze svoja osjećanja, a taj finalni proizvod im pruža veliki osjećaj zadovoljstva. Takođe, opremili smo i kabinet za asistivnu tehnologiju, što je omogućilo bolje komuniciranje sa korisnicma, a nama olakšalo rad”, navela je Krgović, napominjući da u “Tisi” pružaju dodatnu stručnu podršku i onima koji pohađaju neki vid nastave.

Krgović je istakla da nažalost još uvijek postoje stereotipi i predrasude o djeci i mladima sa smetnjama u razvoju.

“Zato moramo dodatno uticati na svijest ljudi, jer kvalitet života te djece zavisi  od naše pažnje i brige”, poručila je Krgović.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić