Otvorena izložba ,,Dražesnost” Milanke Đuranović Bajčetić

Samostalna izložba slika ,,Dražesnost”, autorke Milanke Đuranović Bajčetić, otvorena je večeras u galeriji Centra za kulturu.

Izložba je nastala u okviru projekta koji realizuje Nevladino udruženje ,,Likovni etnos Crne Gore”, a na slikama su prikazane rijetke vrste cvjetova karakteristične za ovo podneblje, nastale u periodu od 2011. do 2018. godine.

Otvarajući izložbu, profesor likovne umjetnosti, Mehmed Suljević, kazao je da je cvijet u slikama, pjesmama i kao takav izraz je radosti i tuge.

,,Autorka je na jedan svojstven umjetnički način, vjerodostojno prikazala one rijetke cvjetove koji rastu na našim planinama, i koji, na našu sreću, znaju biti odmor za oči”, istakao je Suljević.

Novi tematski ciklus slika autorke samo je nastavak njenog likovnog stvaralaštva, koji sadrži 21 minijaturu rijetkih i zaštićenih biljnih vrsta poput Dokoljena, Primorkog ljiljana, Visibabe, Modrolasinja i druge vrste.

,,Meni je jako drago što su mladi prisustvovali otvaranju izložbe, i vidjeli svu ovu svjetlost. Upravo ta nježnost koja je izražena daje nam svima uputstvo i putokaz da uvidimo kako biljke žive, i na koji način od njih potražiti mudrost. Zalijevanje tih biljaka govori o energiji koju imamo u sebi, i koju dajemo drugim ljudima”, kazala je za Radio Bijelo Polje, autorka izložbe, Milanka Đuranović Bajčetić.

Ona je mladima poželjela da sanjaju, ostvare svoje snove, jer, kako ističe, samo su zbog toga rođeni.

Izložene slikarske minijature nastale su sa ciljem da skrenu pažnju javnosti na našu okolinu i bogatstvo biodiverziteta, pa je za svaku biljku ponaosob dato značenje i osnovne karakteristike, na maternjem i engleskom jeziku.

Milanka Đuranović Bajčetić rođena je u Podgorici. Od 2002. godine samostalno izlaže u crnogorskim galerijama. Osnivač je NU ,,Likovni etnos Crne Gore”.

Izložba će narednih dana biti otvorena u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu.

Autorka i foto: Eldina Idrizović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE