Ilma Bećirbašić uspješna na Univerzitetu Donja Gorica (audio)

Bjelopoljka Ilma Bećirbašić postiže zapažene rezultate na Univerzitetu Donja Gorica, drugoj godini odsjeka za Međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis.

U emisiji ,,Student“, Radija Bijelo Polje, Ilma je u telefonskom razgovoru kazala da se sa ekomomijom susrela u djetinjstvu.

,,Kroz porodičnu firmu od malena sam zavoljela ekonomiju. I tada sam shvatila da ekonomija nijesu samo puki brojevi i računanje, već je ona mnogo više od toga. Na fakultetu sam uvidjela da je ekonomija svuda oko nas, i to je ono što me je jako pivuklo, jer, daje slobodu i širok aspekat studentu i mladom čovjeku da razvija svoje sposobnosti“, dodala je Ilma.

Istakla je da je sistem studiranja na fakultetu Donja Gorica dosta različit od njenog prethodnog učenja.

,,Naravno, nijesam pogriješila pri odabiru fakulteta. Na Univerzitetu Donja Gorica veoma poštuju studenta i daju mu priliku da sve svoje talente, sposobnosti i maštu razvije kroz razne projekte, seminare, organizacije, kako bi svoju kreativnu stranu ispoljili na pravi način“, dodaje Bećirbašić.

Zbog epidemijske situacije nastava se, kaže, jedne nedjelje izvodi uživo, a druge online.

,,Na našem fakultetu predavanja su obavezna, i ukoliko napravimo veliki broj izostanaka ne možemo pristupiti polaganju ispita, što je veoma bitno. Student stvara naviku da bude redovan, i zaista su predavanja veoma važna tokom studija. Cilj mog ličnog uspjeha na fakultetu jeste redovno praćenje nastave“, naglasila je Ilma Bećirbašić.

Ilma je učestvovala u okviru kampanje ,,16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja“, koja je organizovana u okviru projekta ,,University and Gender Mainstreaming – UNIGEM“, u saradnji sa TPO fondacijom.

,,Jako nam je drago što je naš Univerzitet dio ove kampanje, jer ona zaista šalje bitne poruke, pogotovo nama mladima, koji ćemo sjutra biti nosioci duštva. Rodna ravnopravnost bitan je segment društva, i pokazuje njegov stepen razvijenosti. Smatram da je jako bitno u našoj državi razvijati svijest mladih o ovom pitanju, jer smo svjesni položaja žena u našem društvu i na koji način se one tretiraju. Potrebno je napomenuti da muškarci i žene, po prirodi, imaju različite uloge u društvu, ali da njihova prava moraju da budu jednaka. Upravo kroz niz aktivnosti koje se organizuju na našem fakultetu, mi studenti, na čelu sa našim profesorima, pokušavamo da šaljemo jasne poruke i približimo im mladima ovaj problem kao jako bitan u društvu", dodala je ona. 

Članica je i Studentskog biznis centra, koji okuplja studente i promoviše preduzetnički duh, a djeluje pri Univerzitetu Donja Gorica.

Ilma je savjetovala mladima da vjeruju u sebe, budu hrabri i ne odustaju od svojih ciljeva.

 

 

 
Autorka: Eldina Bećirović
Foto: Privatna arhiva
Audio obrada i montaža: Sanida Kajević 
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.