U toku vakcinacija protiv sezonskog gripa, obezbijeđene dovoljne količine vakcina

U bjelopoljskom Domu zdravlja ima dovoljno vakcina protiv sezonskog gripa, a preporučuju se svima koji su u povećanom riziku od oboljevanja, kazala je direktorica ove zdravstvene ustanove, dr Mirjana Varagić.

U izjavi za Radio Bijelo Polje, Varagić je saopštila da se vakcinacija vrši u Domu zdarvlja, kao i u terenskim ambulanatama.

“Doktori  i medicinske sestre  su već  kontaktitale osjetljive kategorije našeg stanovništva i ukazale  na neophodnost vakcinacije protiv sezonskog gripa”, istakla je dr Varagić.

Ona je naglasila da se se vakcine protiv sezonskog gripa mogu davati u bilo kom razmaku u odnosu na vakcinu koja se daje protiv virusa COVID 19.

“Mogu se davati u razmaku od sedam i četrnaest dana, mada u situacijama kada se procijeni da je davanje obje vakcine prihvatljivo za pojedine osobe, jer smanjuju broj posjeta zdravstvenim sistemima i dobijaju pravovremenu zaštitu od obje bolesti, moguće je obje vakcine administrirati istovremeno”, pojasnila je direktorica bjelopoljskog Doma zdravlja.

Takođe, kako je pojasnila, Svjetska zdravstvena organizacija smatra da istovremena primjena inaktivisane četvorovalente vakcine protiv gripe i COVID-a 19 je prihvatljiva.

“Postoje samo ograničeni dokazi o istovremenoj primjeni ove dvije vaccine, ali dostupni dokazi ne pokazuju značajne neželjene reakcije, što je u ovoj situaciji vrlo važno za naše građane, jer često pitaju da li smiju primiti istovremeno i u kom razmaku vakcinu protiv sezonskog gripa i vakcinu protiv COVID-a 19”, dodala je dr Varagić.

Saopštila je i da je interesovanje za vakcinaciju protiv sezonskog gripa i veće nego što je bilo prošle godine.

“Ljudi su znatno oprezniji zbog ove trenutne situacije i žele da se zaštite na vrijeme”, dodalaje direktorica bjelopoljskog Doma zdravlja.

Podsjetila je da se vakcinacija protiv sezonskog gripa preporučuje svim osobama starijim od šest mjeseci sa oboljenjima kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest), osobama sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije.

Takođe, vakcinacija je predviđena i preporučuje se svim starijim od 65 godina, hronično oboljelim osobama koje žive u kolektivnom smještaju, zdravstvenim radnicima i saradnicima, a naročito je bitno da budu vakcinisani zaposleni na odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i u stacionarima za hronično oboljela lica jer na taj način – ne samo da štite svoje zdravlje i zdravlje svojih ukućana već značajno doprinose zdravlju onih koje liječe i o kojima brinu.

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto: arhiva RBP