Božović: Građani se najčešće žale na iznos naknada koje isplaćuju osiguravajuće kuće (video)

Saobraćajne nezgode predstavljaju jedan od najčešćih uzroka nastanka kako materijalne, tako i  nematerijalne štete, zato zakon na poseban način uređuje pitanje odgovornosti i postupka štete od autoodgovornosti, kazao je advokat Josif Božović.

Gostujući u emisiji „Besplatni pravni savjeti“, Božović je istakao da Zakon o obligacionim odnosima predviđa posebna pravila za odgovornost za opasne stvari, kakvo je motorno vozilo.

„Motorno vozilo je jedna od opasnih stvari i podliježe posebnim pravilima za odgovornost od štete nastale njegovom upotrebom. Ta šteta nastaje udesom i pri tome šteta može nastati imaocima vozila, kao i trećim licima, odnsno putnicima, biciklistima i pješacima.Ta vrsta odgovornosti je specifična iz razloga što po članu 173 Zakona o obligacionim odnosima imaoci motornih vozila odgovaraju s obzirom na svoju krivicu, što znači da se primjenjuje subjektivna odgovornost i ako su imaoci odgovorni za štetu ona se nadoknađuje“, pojasnio je advokat Božović.

Ako su imaoci motornih vozila obojica krivi za nastalu štetu, kako je rekao Božović, snose štetu na jednake djelove.

„Ako je jedan od njih kriv, a drugi ne, vlasnik motornog vozila koji je kriv štetu će nadoknaditi drugom imaocu, a postoji i solidarna odgovornost imaoca motornih vozila za štetu koju nanesu trećim licima, koja imaju pravo da se obrate osiguravajućem društvu za naknadu štete, kao i samom imaocu vozila“, dodao je on.

Najčešći problemi koji se javljaju kod tih vrsta osiguranja i kod štete od autoodgovornosti, jeste  to što osiguravajuće kuće obično daju znatno manje iznose, nego što je stvarna šteta.

„U tim slučajevima postupak za naknadu štete oštećeno lice bi trebalo da pokrene prvenstveno podnošenjem zahtjeva za naknadu štete osiguravajućem društvu. Poslije određenog vremena osiguravajuće društvo pravi obračun pomoću svojih cenzora i isplaćuje nesporni dio štete. Takođe, na taj obračun štete oštećeno lice ima pravo žalbe ili prigovora Komisiji za žalbe osiguravajućem društvu. Nažalost, te žalbe i prigovori ostaju mrtvo slovo na papiru i odbijaju se, jer osiguravajuće društvo nastoji da prođe što jeftinije“, istakao je advokat Božović.

Izmjenom Zakona o parničkom postupku, prema riječima Božovića,  oštećeno lice, poslije izjavljene žalbe, ako nije zadovoljno sa iznosom, mora da se obrati Centru za alternativno rješavanje sporova.

„Obraćanje Centru za mirno rješavanje sporova vrši se pomoću predloga i obavezno je da dođe predstavnik osiguravajuće kuće i oštećeni da bi se pred medijatorom pokušalo dogovoriti. Ako se tu ne uspije sa dogovorom u roku od 60 dana, oštećeni ispunjava sve zakonske uslove da svoju naknadu štete traži pred sudom. Međutim, praksa je pokazala da se sada teži ka mirnom rješavanju sporova, u većini slučajeva i ne dođemo do Centra, jer ljudi u vremenu besparice pristaju na ponude koje im osuguravajuća društva daju. Mi kao advokati ih ubjeđujemo da sudskim putem mogu dobiti veći iznos, ali zbog trenutne potrebe za novcem, oni pristaju na taj mnogo manji iznos. Ipak, imao onih  koji su spremni da istjeraju mak na konac i traže svoja prava pred nadležnim sudom“, ispričao je Božović u emisiji „Besplatni pravni savjeti“.

On je napomenuo i da osiguranik gubi pravo iz osiguranja ukoliko upravlja vozilom bez propisane dozvole ili ukoliko je u momentu nastanka saobraćajne nezgode bio pod uticajem alkohola, droga i drugih narkotika.

Božović je poručio svim građanima da su vrata njegove advokatske kancelarije otvorena za sve one koji nailaze na prepreke u ostvarivanja prava iz oblasti autoodgvornosti.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić