Kovačević: "Zajedništvo, sloga i jednakost naš usud i jedini uslov našeg postojanja i opstajanja"

Koncert pjesama iz NOB-a, koji organizuje Centar za kulturu ,,Vojislav Bulatović - Strunjoˮ  u saradnji sa nevladinom organizacijom ,,Muzička baštinaˮ, održan je večeras u Centru za kulturu.

Bjelopoljska publika uživala je i aplauzima pozdravljala Gradski hor Bijelo Polje, hor bjelopoljske Škole za osnovno muzičko obrazovanje, KUD ,,Tekstilacˮ Bijelo Polje i soliste Dražena Bakovića, Enu Šabanović i mnoge druge koji su svojim pjesmama publiku podsjetili na neke od simbola jednog vremena.

Direktor Centra za kulturu, Milko Kovačević, pozdravljajući prisutne je kazao da svi zajedno šalju snažnu poruku antifašizma, kao univerzalne civilizacijske vrijednosti, poruke mira, sloge i zajedništva uz razvijanje posebnog osjećaja pripadanja svom narodu i svojoj državi Crnoj Gori.

„ Slobodarstvo i antifašizam Bijelog Poljha, njegova multietičnost i multikulturalnost herojstvo Alekse Beća Đilasa, Lenke Jurišević, Rifata Burdžovića Trša, Milovana Jelića, Tomaša Žižića i mnogih zhnanih i neznanih boraca, garant su postojanja i opstajanja ovoga grada na čvrstim i svevremenim idejama civilizacijskih vrijednosti“ istakao je Kovačević.

On je podsjetio da je veče posvećeno državi koja je stvarana u slavnoj antifašističkoj borbi, a koja je izgubljena u krvavom ratu nacionalizma različitih adresa.

„I tu je zapravo zapisana i jasno istaknuta poruka za sve nas. Vjerujem da smo kao društvo spremni da pročitamo ispisanu poruku i da smo kao društvo spremni da pročitamo ispisanu poruku i da svi shvatimo da je zajedništvo, sloga i jednakost naš usud i jedini uslov našeg postojanja i opstajanja. Ovaj koncert jeste još jedan korak u tom pravcu“ kazao je Kovačević.

Da je ponosan na svoje sugrađane koji su pokazali da još uvijek baštine i vrednuju ono što su naši preci učinili tokom NOB-a kazao je  organizator večeri Almir Martinović.

„Večeras su jugonostalgičari doživjeli jedan preporod uz bjelopoljsku mladost koja je pokazala da zna da čuva i baštini tradiciju svoga naroda. Na to nas podsjećaju i obavezuju ove biste u našem parku koje su simbol i ponos našeg grada. To su ljudi koji su svoje živote dali za slobodu, a na nama je da ideje antifašizma, bratstva i jedinstva ne zaboravimo, već da to prenosimo na mlade“ kazao je Martinović.

Program je vodila Larisa Martinović.

Tekst i foto: Vanja Šabanović