Uspjesi Natalije Medenice Sarić upisani u istoriju bjelopoljske atletike (video)

Da je Bijelo Polje i godinama unazad imalo uspješne i istaknute sportiste, dokazuje i sugrađanka Natalija Medenica Sarić, čiji su uspjesi upisani u istoriju bjelopoljske atletike.

Brojne nagrade i priznanja  potvrda su njenog rada na atletskoj sceni, a o dugogodišnjoj  karijeri govorila je u današnjoj emisiji ,,Sportske legende”, Radija Bijelo Polje. Kazala je da je sa nepunih 14 godina napravila prve atletske korake, a tokom svoje karijere igrala je za reprezentaciju Crne Gore.

,,Glavni ,,krivac” za moje prve korake bila je uvažena nastavnica Meleća Kasumović, koja je uvidjela moj talenat na času fizičkog. U martu 1975. godine, osnovan je klub ,,Jedinstvo” pod rukovodstvom Miraša Obradovića. Od marta 1975. pa sve do jula 1990. godine trajala je moja sportska karijera. 1979. godine otputovala sam u Beograd i priključila se klubu ,,Partizan”, za koji sam igrala pet godina. Taj period pamtim samo po lijepim uspomenama”, istakla je Medenica Sarić.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, 1975. godine na Međurepubličkim sportskim igrama osvojila je zlato, iste godine u Skoplju peto mjesto, dok je 1977. godine u Novom Pazaru privukla veliku pažnju javnosti svojim nastupom.

Istakla je da nije postojao niti jedan razlog koji je tada mogao spriječiti da trenira, a kao najveći uspjeh izdvojila je nastup na Evropskom prvenstvu u Napulju 1982.godine, kada je osvojila treće mjesto.

,,Sada sam radosna jer današnji sportisti imaju veću finansijsku podršku i stipendije. Sada je sve drugačije, tada nijesu klubovi imali sredstava, jer se malo izdvajalo novca. Nijesmo imali uslove za rad, čak smo u zimskom periodu na stadionu trčali u čizmama, jesmo imali donacije u vidu opreme. I naravno, radujem se jer imamo dosta talenata, ali svakako, treba izdvojiti još više novca za sport, za atletiku, jer je grijeh da se to ne učini”, dodala je Natalija u emisiji ,,Sportske legende”.

Karijeru je završila 1990. godine na MOSI igrama u Arilju, u trci na 100 metara. Natalija je 1977. godine dobila nagradu 3. januar od strane bjelopoljske Opštine.

,,Bila sam prva žena sportista, koja je sa nepunih 18 godina dobila tu nagradu. Prvo, nijesam bila svjesna značenja te nagrade, ali kasnije kada sam uvidjela njenu vrijednost, bila sam veoma srećna. Tada nije bilo lako doći do takvog priznanja, i bila sam ponosna”, naglašava Medenica Sarić, prisjećajući se tog vremena.

Natalija sada obavlja posao komunalne policajke.

Kaže da često zažmuri i vrati ,,film” unazad.

,,Osjećam se kao da je to sada, uvijek pomislim na dane koji su iza mene, ali, gledam i u budućnost. Pratim sve, i radujem se uspjesima drugih ljudi kao svojim. Savjetujem mlade da nikada ne odustaju od svojih snova”, zaključuje ona.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Foto:privatna arhiva

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević