Božović: Suočavamo se sa pandemijom porodičnog nasilja, broj slučajeva se duplirao (video)

Nije svaka kuća dom, a oni koji trpe porodično nasilje to znaju najbolje. Nažalost, nasilje u porodici je svakodnevna pojava, a od izbijanja pandemije COVID-19 u Crnoj Gori zabilježen je drastičan porast slučajeva nasilja nad ženama i nasilja u porodici, kazao je advokat Josif Božović.

Gostujući u emisiji “Besplatni pravni savjeti”, Božović je istakao da je kovid pandemija rezultirala i pandemijom porodičnog nasilja, a statistički podaci pokazuju da se prošle i ove godine duplirao broj slučajeva nasilja u porodici.

“Pred sudovima za prekršaje u Crnoj Gori, kao i pred nadležnim osnovnim sudovima, imamo preko dvije hiljade predmeta koji se tiču nasilja u porodici”, saopštio je advokat Božović.

Naglasio je i da je nasilje u porodici postalo najaktuelnija tema i nažalost najpopularnije krivično djelo u prekršajnom postupku i u krivičnom postupku pred osnovim sudovima.

“Ranije naše krivično zakonodavstvo uopšte nije poznavalo krivično djelo nasilje u porodici. Međutim,  imajući u vidu da je ovo goruća tema i da ima neke specifične karakteristike, naš zakonodavac se odlučio 2002. godine da u Krivični zakonik uvrsti ovo krivično djelo protiv nasilja u porodici i porodičnoj zajednici. Ipak, javno mnjenje, kao i sam statistika, pokazala da je to nedovoljno, te je 27. juna 2010. godine usvojen Specijalni zakon o zaštiti od nasilja u porodici, koji se primjenjuje u prekršajnom postupku”, saopštio je Božović u emisiji “Besplatni pravni savjeti”.

On je pojasnio da se  zaštita članova porodice od nasilja sprovodi na “dva fronta”, odnosno  pred osnovnim sudovima i pred sudovima za prekršaje Crne Gore.

“Razlika između krivičnog djela nasilje u porodici i prekršaja iz člana 36 Zakona o zaštiti nasilja u porodici jeste u visini zaprijećene kazne. Osnovni oblik predviđa novčanu  kaznu i kaznu do dvije godine, dok prekršajni postupak predviđa novčanu kaznu i kaznu do 60 dana zatvora”, naveo je on.

Istakao je da se zakonima nasilje u porodici definiše kao postupanje člana porodice na način na koji se ugrožava tjelesni i psihički integritet drugog člana porodice.

“Fizičko nasilje je dosta često i lakše je dokazivo, nego drugi oblici nasilja. Tu imamo obično izvještaj ljekara specijalista, dok se nasilje koje se manifestuje u vidu prijetnji, ucjena I uvreda, mora  dokazivati putem iskaza svjedoka”, kazao je advokat Božović.

Zakon o zaštiti od nasilja u porodici, kako je rekao, predviđa čak i dužnost državnih organa, odnosno policije, zdravstva, školstva, centara za socijalni rad, da u slučaju saznanja za nasilje to i prijave.

“Imamo i specijalizovane inspektore za zaštitu od nasilja u porodici,  specijalizovane radnike u centrima za socijalni rad, a i u školama su profesori, nastavnici, pedagozi,  dužni da, ukoliko saznaju za nasilje u porodici, da ga prijave i onda će i oni biti jedni od dokaznih sredstava za utvrđivanje nasilja u porodici”, naveo je on, ističući da je prevencija jako važna u suzbijanju nasilja u porodici.

Praksa i statistika, kako je istakao Božović, pokazuje da su žene najčešće žrtve nasilja, a muškarci počinioci.

“Ipak, ima i drugih primjera, u kojima su žrtve nasilja muškarci, ali smo mi patrijarhalno društvo, I žene se teško odlučuju da prijave nasilje, zbog sramote, ali i straha, a tek je to izražene kod muškaraca, koji se stide da priznaju da su bili žrtva nasilja u porodici”, dodao je Božović.

Istakao je i da društvo, odnosno država mora da kazni nasilnike.

“Imao sam slučaj gdje je supruga prijavila muža za nasilje, koji joj je nanio laku tjelesnu povredu. Pokrenut je postupak po službenoj dužnosti I osnovni državni tužilac je pokrenuo istragu, podigao optužni predlog i čovjeku je određeno zadržavanje od 72 sata. Kasnije mu je određen pritvor, a poslije  par dana ta žrtva nasilja je došla da pita gdje je njen muž i zašto je u zatvoru, te da moli da se on pusti jer ona ne može da živi bez njega. Dakle,  iako su se njih dvoje pomirili država, društvo mora da kazni nasilnike, kako se takvi slučajevi ne bi ponavljali”, naveo je advokat Božović.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto I video: Sanida Kajević

Tonska realizacija: Zoran Rakočević