“Akcioni dan” – 70 srednjoškolaca angažovano kod 11 poslodavaca (video)

Sedamdeset bjelopoljskih srednjoškolaca radno je angažovano danas kod 11 poslodavaca, u okviru projekta “Akcioni dan” koji Unija srednjoškolaca Crne Gore realizuje u saradnji sa Centrom za stručno obrazovanje, a uz podršku SHL (SCHULER HELFEN LEBEN) fondacije iz Berlina.

Mladi učenici tri bjelopoljske srednje škole dobili su priliku da radom u privatnom, državnom i nevladinom sektoru, a u skladu sa svojim obrazovnim profilima, steknu dodatna znanja i praktične vješte.

Generalni sekretar Unije srednjoškolaca Jovan Bojović na današnjoj konferenciji kazao je da su zadovoljni brojem prijavljenih učenika i iskazapo uvjerenje da će za sve njih ovo biti sjajno i korisno iskustvo.

“Učenici su angažovani na različitim mjestima, od inkasanata u tržnici, preko novinara u Radiju Bijelo Polje, pa sve do pravno-administrativnih tehničara u Opštini. Svi će za volenterski rad dobiti i dnevnice u iznosu od 10 eura, a sav prikupljeni novac će biti usmjeren na finansiranje projekata srednjoškolskih učeničkih parlamenata Crne Gore, koji su od važnosti za obrazovni sistem, razvijanje omladinskog aktivizma, suzbijanje diskriminacije, vršnjačkog nasilja,te podizanje svijesti o drugim društveno važnim pitanjima”, saopštio je Bojović.

On je kazao da su mladi danas zaposleni kod 11 poslodavaca i to u Lokalnom javnom emiteru Radiju Bijelo Polje, gdje ja angažovano 10 srednjoškolaca, Opštini Bijelo Polje, Centru za kulturu, Zavičajnom muzeju, Domu starih, Dnevnom centru “Tisa”, Auto školi “Zebra”, CEDIS-u,  Vodovodu Bistrica, kao i Komunalnom preduzeću “Lim”.

Opština BIjelo Polje podržala je projekat “Akcioni dan” imajući u vidu činjenicu da su mladi značajna pokretačka snaga društva, kazala je danas sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu, Saida Čikić.

“Aktivno učešće mladih u društvenom životu predstavlja jedan od najvažnijih elemenata za razvoj građanskog društva. Ovakva vrsta saradnje proizilazi iz Zakona o mladima koji definiše način kreiranja, sprovođenja i praćenja kako nacionalne, tako i lokalne omladinske politike. Pored toga Zakon tretira mehanizme učešća mladih u društvenom životu, saradnju sa omladinskim organizacijama, omladinski rad i informisanje mladih”, navela je Čikić.

Ona je kazala da su jedinice lokalne samouprave odgovorne i za kreiranje i sprovođenje omladinske politike na lokalnom nivou.

“U okviru našeg Sekretarijata za loklanu samoupravu formirana je Kancelarija za mlade, sa ciljem sveobuhvatnog planiranja i sprovođenja planova za unapređenje mladih na teritoriji naše opštine”.

 Sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu saopštila je da u opštinskim sekretarijatima danas volontira deset učenika.

“Oni su dobili priliku da se  detaljnije upoznaju sa poslovima i radom opštinskih organa, a naš zadatak je da im tokom današnjeg dana približimo radnu atmosferu, uslovei način funkcionisanja”, kazala je Čikić, dodajući da će Lokalna uprava i ubuduće sarađivati sa Unijom srednjoškolaca Crne Gore i da će podržati svaku akciju i projekte od značaja za mlade.

 

Jedan od volontera u opštiniskim sekretarijatima Damir Crnovršanin pohvalio je službenike koji su ih, kako je kazao, lijepo dočekali i uputili ih u posao.

“Utisci su odlični, obišli smo sve sekretarijate, zajedno sa njima smo pripremali i slali dopise i saopštenja, tako da je ovo zaista odlično iskustvo, a nadam se da ću i sledeće godine biti dio ove akcije”, kazao je mladi Crnovršanin.

Učenik Srednje elektro-ekonomske škole Vasilije Vuković dana volontira u Radiju Bijelo Polje, kazao je da je srećan što danas ima priliku da se upozna sa funkcinisanjem ove lokalne medijske kuće.

“Tek danas sam shvatio da novinarski posao zaista nije lak, iako je jako zanimljiv. Novinari i kamermani su nas vodili na nekoliko događaja, objašnjavali kako prave radijske priloge, pišu za portal, a imali smo priliku i da se upoznamo sa radom režije”, ispričao je Vuković.

Stečenim iskustvo u Radiji Bijelo Polje zadovoljna je i Ema Salkovića, učenica Gimanzije “Miloje Dobrašinović”.

“Atmosfera je odlična, mnogo toga novog smo saznali. Maštala sam da jednog dana budem novinarka, a današnje iskustvo dodatno je ojačalo tu moju želju”, kazala je Ema.

Projekat „Akcioni dan“ danas se sprovodi i u Baru i Podgorici, a već od 1968. godine realizuje se u zemljama Zapadne i Sjeverne Evrope, a poznat je pod imenom „Action day“ ili „Social day”.

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Darko Braič, Vladimir Jelić

Video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE