,,Radnici Komunalnog preduzeća ,,Lim“ 24 sata na terenu“

Kompletna mehanizacija Komunalnog preduzeća ,,Lim“ danonoćno je na terenu raščišćavajući snijeg na lokalnim putnim pravcima, dok su  putari  u gradu angažovani na uklanjanju snijega i leda sa ulica i posipanju soli i rizle, kako bi se osigurala bezbjednost pješaka i vozača, kazao je za Radio Bijelo Polje rukovodilac radnih jedinica tog preduzeća, Senad Pačariz, ističući da sve aktivnosti obavljaju u okviru Plana i programa definisanog za 2022. godinu.  

,,Od 15. novembra prošle godine pa sve do danas, pratimo situaciju tokom 24 sata i intervenišemo tamo gdje je potrebno. Sve ulice u gradu i prigradskim naseljima naša služba je posula solju i rizlom, a gdje je bilo nepristupačno  radili smo ručno. Stigli smo do Koritske visoravni, Vraneške doline, Sljepašnice, Kisjele vode i drugih mjesta gdje je bilo potrebno pružiti pomoć oboljelim sugrađanima. Nema nas toliko da istovremeno možemo biti na svim lokalitetima i putnim pravcima, tako da angažujemo  radnike i mehanizaciju po prioritetima i u odnosu na potrebe određenih rejona”,  ističe Pačariz.  

Dodaje da je preko 300 hiljada kvadrata javne površine definisano po rejonima, i precizno je po naseljima i ulicama utvrđeno, šta pripada Komunalnom preduzeću “Lim” kada je u pitanju održavanje saobraćajnica, ulica, trotoara i  drugih površina.  

“Građani moraju da razumiju da se pri niskim temperature hvata pokorica leda na javnim površinama, iako je prethodno posipana so. Potrošili smo četiri do pet puta više soli za pet-šest dana, negoli za određeni zimski period, kako bi građani mogli bezbjedno da koriste površine, ali ne, i da ne koriste zimsku opremu koja je neophodna, a što i zakon nalaže. Mi smo i ovog momenta prisutni u Vraneškoj dolini i drugim mjesnim zajednicama, na osnovu naloga koji dobijamo od Sekretarijata za stambeno komunalne poslove i saobraćaj. Pridržavamo se  i  plana rada od 23 do 7 sati ujutro, pa smo više fokusirani na  dionicu prema bolnici i svim naseljima u kojima ima  uspona i  leda“, objašnjava Pačariz.  

On je zamjerio i građanima zbog toga, što ne priteknu u pomoć komunalcima i ne očiste  snijeg ispred svojih kuća i drugih objekata. 

“Nije korektno kasnije iznositi neistinite tvrdnje i uvrede na račun našeg rada, a da pritom, takve tvrdnje nijesu osnovane. Radnici Komunalnog preduzeća ,,Lim“ ulažu veliki napor, pogotovo u momentu pandemije i minusnih temperatura, što bi građani trebalo da razumiju. Očigledno je, da mnogi  ne znaju da je u nadležnosti našeg preduzeća održavanje  skoro 200 kilometara lokalnih putnih pravaca, koji  su definisani kao prioriteti. U prvu grupu prioriteta spadaju  oni putevi  koji mogu da budu  neprohodni dva dana, ali se mi toga ne pridržavamo, već su i oni non-stop prohodni.  U drugoj grupi su oni putevi koji bi šest dana mogli biti neočišćeni, ali ni to nije slučaj kod nas, a što to bi građani trebalo da cijene. To, što su mnogi priključni putevi koje nazivamo nekategorisanim neočišćeni, razlog treba tražiti u neažurnosti pojedinih mjesnih zajednica, jer je to u njihovoj  nadležnosti. I u takvim situacijama priskačemo u pomoć, ali,  isključivo po nalogu osnivača“, podsjetio  je Pačariz, naglašavajući da su  svi putni pravci koji su u nadležnosti Komunalnog preduzeća “Lim”, prohodni.  

 

Osim čišćenja snijega, radnici Komunalnog preduzeća redovno vrše i usluge pražnjenja kontejnera.

,,Pored svih poslova vršimo i pražnjenje javnih komunalnih posuda postavljenih na javnoj površini, sve to radimo u kontinuitetu, i svi oni koji nas kritikuju neka prošetaju ulicama i uvjere se u napore koje svakodnevno ulažemo“, poručuje  Senad Pačariz.  

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Komunalno preduzeće ,,Lim"