Petogodišnji Ilija Nišavić prvi do Časnog krsta

Bogojavljenje, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, u Bijelom Polju obilježen je plivanjem za Časni krst.

Tradicionalno plivanje održano je na plaži Sinjavac u Nikoljcu, a ove godine u hladne vode Lima za Časni krst zaplivalo je 29 odvažnih mladića i dvije djevojke.

Najmlađi među njima bio je petogodišnji Ilija Nišavić, koji je prvi doplivao do krsta.

“Prvi put sam plivao za Časni krst, jako sam srećan”, kazao je Ilija.

I njegov otac, Nemanja Nišavić, rekao je da je jako ponosan što njegov sin nastavlja tradiciju plivanja za Časni krst.

“Maštao je da će prvi stići do krsta, tako da smo jako srećni. Već nekoliko dana je samo pričao o tome, cijela rodbina i komšiluk su znali da će plivati, svi su ga podržali i zaista je osjećaj divan”, rekao je ponosni otac petogodišnjeg Ilije.

 

Prije nego što su učesnici zaplivali u vode Lima, obavljeno je osvećenje rijeke, a protojerej-stavrofor Darko Pejić i paroh Milosav Jovanović čestitali su svim hrišćanima praznik uz pozdrav “Bog se javi”.

“Neka Gospod Bog blagoslovi i osveti sve današnje rijeke i vode, kako je to i običaj da biva na prazniku Bogojavljenja. Neka Gospod ukrijepi sve današnje plivače, koji su skupili hrabrosti i danas uhvatili ovaj časni krst, neka blagoslovi i njih i njhove porodice i sve nas. Neka ste mi blagosloveni”, besjedio je paroh Jovanović.

Posebna čast, kako je kazao Jovanović, jeste što je današnjem plivanju za krst prisustvovao  i predsjednik Opštine i predsjednik Crkvene opštine Budva, Bato Carević.

Kapetanu ovogodišnje plovidbe, koja je nakon plivanja za krst zaplovila vodama Lima, Marku Miniću, protojerej Darko Pejić uručio je Sveto pismo sa posvetom i sjećanjem na današnji dan.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić